Ало измамниците – все по-изобретателни, измамиха 29-годишна

Ало измамниците – все по-изобретателни, измамиха 29-годишна

Сподели с приятели!

За нова схема на телефонна измама съобщила в полицията вчера 29-годишна жена от Нови пазар. Тя била въведена в заблуда след обаждане по мобилен телефон преди няколко дни.  Обадил й се мъж, който се представил за финансов сътрудник към банкова институция.

Обяснил, че фирмата в която работи предлага няколко услуги, между които съдействие за рефинансиране на банкови кредити или съдействие за теглене на заеми от банкови институции. Непознатият попитал жената дали има парични затруднения, и след като получил положителен отговор казал, че ще съдейства.

Последвали няколко допълнителни обаждания, в които той поетапно разбрал в коя банка има кредит, и какъв е размерът на  задълженията на младата жена. След като му дала егн- то си приела обаждане от „финансовия сътрудник“. Мъжът обяснил, че е проучил кредитното й досие и че ще съдейства да се рефинансира кредита й, като за случая е необходимо да изтегли по-голяма сума. Трябвало да заплати само 280 лева за услугата. Парите трябвало да бъдат преведени на името на една от служителките във фирмата. 29-годишната превела исканата сума. След това получила повторно обаждане, в което й било казано, че е необходимо да преведе още 900 лева. Парите щели да седят замразени по нейната сметка като гарант,  и ако има закъснение по обслужване на кредита вноската ще бъде погасявана с тях. На името на същата „служителка“ били преведени още 900 лева. 29-годишната жена от  Нови пазар чакала да й бъдат пратени документите за одобрение и рефинансиране на кредита.  След като не ги  получила вчера подала сигнал за измамата в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Отново напомняме на хората, че трябва да бъдат изключителни внимателни и предпазливи, когато приемат телефонно обаждане от непознат. В никакъв случай да не предоставят лични данни и информация с какви парични средства разполагат, къде живеят и имат ли спестявания. Измамниците са доста ловки,  и използват всяка казана неволно дума по време на разговор като своя информация. Искат ли ви пари по телефона- бъдете сигурни, че става въпрос за измамна схема. Ако получите обаждане от непознат, който иска пари от вас по различен повод прекъснете връзката, свържете се с ваш близък и го информирайте. Ако не успеете позвънете на телефон 112 или на дежурните телефони в полицейските управления.

Снимка: pixabay

shumenotblizo.com