АПИ няма да връща пари за винетки при сгрешен номер на колата

АПИ няма да връща пари за винетки при сгрешен номер на колата

Сподели с приятели!

На потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност, ще им бъде възстановявана надвзетата сума, съобщиха от АПИ.

Необходимо е потребителят да изпрати заявление в свободен текст, адресирано до председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, в което да опише казуса.

Заявления ще могат да подават потребителите, купили е-винетка от: специализирания сайт www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване и на каса в брой в Областните пътни управления. Документите трябва да се изпращат на адрес: гр. София, пл. “Македония” 3, Агенция “Пътна инфраструктура” или в Областните пътни управления.

Постъпилите към момента заявки за надвзети суми са 0,1 % от продадените електронни винетки, които към 10 януари са 131 737. 

Днес е възстановена надвзетата сума на деветима потребители, които са купили по две винетки за един и същ период и с един и същ регистрационен номер. Плащането е извършено след проверка на заявлението и приложените документи.

От АПИ обясняват, че за сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват. В чл. 10а, ал. 3 от Закона за пътищата е записано: “Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер, категорията на пътното превозно средство и периода на валидност и важи само за пътното превозно средство, чийто регистрационен номер правилно е бил деклариран от собственика или ползвателя му”. Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите.

shumenotblizo.com

One thought on “АПИ няма да връща пари за винетки при сгрешен номер на колата

  1. Здравейте, искам да ви попитам за случай в който прави грешката служител на “Български пощи “на който му беше предоставен и талона на колата за улеснение направи грешка като написа пет цифрен номер .При направената и забележка отговора и беше ,че щом системата го е приела няма да има проблем .Итака номера на колата ни излиза в BGTOLL при пет цифрените номера ,а такива в България няма ,парите са внесени ,има и касов бон .Питам в кого е вината и как може да се разреши този проблем защото парите са внесени .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *