„Арена Шумен” се сдоби със сайт

„Арена Шумен” се сдоби със сайт

Сподели с приятели!
  • 79
    Shares

Новият мултифункционален спортен комплекс „Арена Шумен” се сдоби със собствен сайт. В новата платформа, посетителите могат да получат информация за параметрите на съоръжението, цени за наем на обособените зали, както и да направят запитване за заявка на събитие.

Експерти в IT сферата обаче не са оптимистични относно функционалността на сайта.

Те посочват няколко основни пропуска, които са направени при изработката му.

Един от тях е липсата на т. нар. SSL сертификат. Обяснено с прости думи, връзката между браузъра на потребителя и самият сайт е незащитена. От 2017 година, търсачката Гугъл започна да блокира незащитените сайтове, с цел превенция на потребителите. При много от потребителите се появява екран с грешка, който алармира, че връзката не е сигурна, което несъмнено е голям минус.

 „Когато споделим сайта в социалните мрежи, не се разбира какво е това „Арена Шумен“ – липсва подходящото заглавие и описание, което да подсказва на търсещите машини и социалните мрежи за какво е сайта”, посочват експерти.

Бърза справка, показва следващата груба грешка, която и децата с основна компютърна грамотност знаят – файлове (снимки, документи и пр.) не е препоръчително да са с имена на кирилица. Причината е, че все още има машини, които „се объркват“ когато видят кирилица и не отварят съответния файл. В уеб пространството това най-често са браузърите на по-старите модели телефони.

Справка в кода показва, че причината за всичко това е избора на неподходяща тема. Често се случва купените теми от готови платформи да не са обновявани скоро или да не отговарят на последните технологични изисквания.

“Освен това, сайтът не е преведен на английски. Ако трябва да поканим чужденци или да го покажем на такива, те няма да разберат нищо”, обясняват от IT сектора.

Минус е и липсата на индексиране на посещенията в сайта. Или накратко – няма как да разберем кой влиза в сайта, дали влиза, кога влиза и пр., което е важна информация за развитието на всеки един уебсайт.

Специалистите посочиха, че би било добре сайтът да бъде преработен, за да отговаря на очакванията на потребителите и да представя достойно архитектурното ни бижу.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *