Асоциацията на европейските журналисти:  Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание

Асоциацията на европейските журналисти: Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание

Сподели с приятели!


Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения.

“Повод за реакцията ни е видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортерка Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида”, посочиха от АЕЖ.

Те призоваха журналистическата общност да покаже категорично, че няма да търпи подобно отношение от никого. Според изявлението им, неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

“Не на последно място, обръщаме внимание на примера, който известни личности дават. С поведението си Кубрат Пулев насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си. Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”.Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права”, посочиха още от АЕЖ.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *