Болницата в Шумен получи нов респиратор

Сподели с приятели!

МБАЛ Шумен вече е оборудвана с респиратор от висок клас за обдишване на пациенти с дихателна недостатъчност. Апаратът е на стойност 42 946 лв. и е закупен със средства от кампанията „Помогни сега“ срещу COVID-19. Респираторът е произведен в Италия от специализираната в медицинско оборудване компания Siare и разполага с различни режими на обдишване, като позволява да се лекуват и болни от коронавирус. Така нареченият „изкуствен бял дроб“ поема дишането на пациенти с дихателна недостатъчност и им помага да наситят кръвта си с достатъчно кислород.
Фондът „Помогни сега“ е иницииран от собственика на фирмата за бързооборотни стоки „Фикосота“ – Красен Кюркчиев, заедно с брат му Жечко Кюркчиев, собственик и управител на друга голяма фирма – „Теси“.

Целта на кампанията „Помогни сега“ е медиците и общината да разполагат с мигновен достъп до средства при борбата срещу корона вируса.
Механизмът работи така – даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност. Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв за кампанията, а след тях вече се включиха над 30 местни компании и повече от 80 жители на общината.

Дарителската инициатива „Помогни сега“ срещу COVID-19 в Шумен до момента е събрала 346 843 лв., като от тях вече са оползотворени 342 759 лв. – за респиратори, пулсоксиметри и друго оборудване, бързи тестове, предпазни маски и защитни облекла.
Наличната сума във фонда в момента е 4 083 лв., а нуждите от защитни средства и материали за дезинфекция са ежедневни. За да помогнете на медиците в Шумен, можете да направите дарение по един от следните начини:
по сметката на фонда:
Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”
в касите на EasyPay по сметката по-горе
онлайн в Helpkarma.com по кампанията „Помогни сега – Шумен срещу COVID-19“ – https://bg.helpkarma.com/campaign/pomogni-sega-1192

Може да харесате още...

Education Template