Братя Владигерови пристигат в Шумен

cof
Сподели с приятели!

В Международния ден на музиката – 1 октомври, в рамките на честванията на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира среща разговор за големите български пианисти, композитори и диригенти Панчо и Александър Владигерови с техните наследници – не по-малко известните днес музиканти Александър и Константин Владигерови.

В рамките на събитието ще бъде представен и дискът „In Modo Bulgaro”, включващ композиции на Панчо Владигеров в изпълнение на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и студийни записи от архива на БНР, направени в периода 1955 – 1957 г., в които самият Владигеров изпълнява своята музика. За представянето на диска гост на събитието ще бъде и пианистът Марио Ангелов – изпълнителен продуцент на проекта „In Modo Bulgaro”.

Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн) и Константин Владигеров (пиано, кларинет) са възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София и на Виенската музикална консерватория. Повече от двадесет години, всеки със собствения си път на професионално развитие, живеят и работят във Виена с професионални ангажименти в националния Бургтеатър на Австрия, но нерядко музицират и заедно както в Австрия, така и в България, Германия, Португалия, Полша, Словакия и др. 

Марио Ангелов – пианист и продуцент на симфонична музика, е възпитаник на известните клавирни педагози Людмила Ченкова, проф. Николай Евров и проф. Мара Петкова в НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров”. От близо тридесет години е пианист в Симфоничния оркестър на Българското национално радио с активно присъствие в концертния живот както на България, така и на много страни от Европа и Азия. Гастролите му у нас и в чужбина го утвърждават като признат интерпретатор на музиката на XX век.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

Shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template