Велики Преслав: Спасяват Светия кръст във водите на Камчия

Велики Преслав: Спасяват Светия кръст във водите на Камчия

За девета поредна година във Велики Преслав ще бъде отбелязан големия християнски празник Йордановден – Богоявление със спасяването на Светия кръст във водите на река Камчия.
Църковните настоятелства на Православните храмове от община Велики Преслав започват подготовката за големия празник още на 5 януари/събота/, когато от 9.00 ч. в храм „Свети апостоли Петър и Павел“ ще бъде отслужена Света Божествена архиерейска литургия.

Колко смелчаци ще се пробват тази година и кой ще е най-бърз в Спасяването на Кръста в ледените води на Камчия? Отговорите на тези въпроси ще научим в неделя /6 януари/, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден.
От 8.00 ч. и 9.00 ч. ще бъдат отслужени Утринно богослужение и Света Литургия в православените храмове “Свети равноапостоли Петър и Павел” и „Свети Архангел Михаил“

От 10.00 ч. ще се отслужи Свети Богоявленски водосвет.
От 11.00 ч. на Омуртагов мост” ще се проведе Велик Богоявленски водосвет ,освещаване на водите и изваждане на Христовия кръст.
Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Снимка: Pixabay

shumenotblizo.com