Внимание, баби на пътя! (снимки и видео)

Внимание, баби на пътя! (снимки и видео)

Сподели с приятели!

Група баби и млада булка с две новородени бяха забелязани на пътя край шуменския квартал „Мътница”. Дамите спираха автомобилите за да съберат пари за новородените деца. Не, не става дума за нова измамна схема, а за обичая „Бабуване”, който пресъздадоха веселите, вечни момичета на квартал „Мътница”. В одежди на катаджия, баба акушерка, млада булка и баби, жените обиколиха квартала и бабуваха за здраве.

От своя страна шофьорите ги дариха с парички за „децата”.

Дамите разказаха и за традициите, които са се изпълнявали в миналото.

Според тях раждането на детето се е пазило в дълбока тайна, дори от майката на раждащата жена. Това изискване се свързва с вярването, че по този начин може да се осигури по-леко раждане.В повечето случаи то става извън къщата- в плевника, зимника или в избата.

Приготвя се постеля от сух шавар (блатна трева) и стари постелки. При раждането присъстват само бабата (народна акушерка, повикана тайно да бабува) и свекървата. Когато моментът настъпи, свекървата пали кандилото пред иконата и се моли за закрила над раждащата.

Раждането се поема изцяло от бабуващата жена. Отрязаната със сърп (за да е работливо детето) пъпна връв се връзва задължително от свекървата с червен конец. Всичко “мръсно” след раждането се заравя в градината под цвете трендафил. Заравят и последъка (плацента).

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *