Всички случаи на коронавирус в Шумен – без обща епидемична връзка

Сподели с приятели!

На територията на област Шумен има 4 случая на пациенти с доказани положителни проби на COVID-19 към днешния 31 март.

Между регистрираните случаи на COVID-19 няма установена епидемична връзка, съобщават от РЗИ-Шумен.

Първият случай на заразен с коронавирус е мъж на 37 години, завърнал се в Шумен от Банско. Съпругата му е изследвана и нейният тест е отрицателен. Към момента мъжът се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен.

Вторият и третият случай с положителни проби за COVID-19 са на пациенти, които са били хоспитализирани на 26 и 27 март в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен с диагноза Бактериална пневмония-неуточнена. Това са мъж на 66 години и жена на 83 години. Мъжът е жител на град Шумен и за него е установено, че не е бил в контакт със завърнали се от рискови зони лица и няма данни за хронични заболявания. Регионална здравна инспекция е установила двама души, които са контактни с пациента и техните проби са отрицателни. Жената е хоспитализирана, тъй като от няколко дни е била със задух и непродуктивна кашлица, без повишена температура и е с придружаващи сърдечно-съдови заболявания. Живее в едно домакинство с дъщеря си и зет си, които преди около две седмици са преболедували от грип. Внукът на пациентката не живее в същото домакинство, но е имал краткотраен контакт с родителите си около 10 март, когато се завръща от Великобритания.

Контактните лица на възрастната жена са изследвани и са с отрицателни проби за коронавирус.
На всички контактни лица са връчени предписания от РЗИ за спазване на 14-дневна карантина, за което са уведомени общопрактикуващите лекари на лицата, ОД на МВР и община Шумен.
Четвъртият случай е на пациент, лекуван в МБАЛ Шумен, с вирусна пневмония и доказан положителен резултат за COVID-19. Към момента се извършва епидемично проучване и ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки.

shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template