Всяка професия с различна минимална заплата?

Всяка професия с различна минимална заплата?

Сподели с приятели!

Различна минимална заплата за различните професии искат работодателите. Според бизнеса фирмите сами трябва да определят колко да получават служители им в зависимост от икономическия сектор, предава NOVA.

Идеята на работодателите е отделните икономически сектори сами да определят каква да бъде минималната работна заплата. Ако се следва този принцип, тази за шивачките, например, може и занапред да остане на сегашното си ниво от 510 лв., което е валидно за всички сектори. Минималните заплати за служителите в IT сектора могат да стигнат до 4-цифрени суми. Синдикатите искат гарантиран минимум, под който да не може да се падне.

Засега обаче последната дума е на държавата. Според NOVA, плановете са минималните месечни възнаграждения да се увеличават постепенно – 40-50 лв. на година, като до 2021-ва трябва да взимаме най-малко 650 лв.
Според работодателите няма как в различни сфери да се получава една и съща минимална работна заплата. Затова всеки сектор трябва да изчислява по отделно.
Синдикатите виждат опит бизнесът да намали гарантирания минимум, който служителите трябва да получават. Затова искат държавата да даде основа, над която браншовете да изчисляват колко според тях заслужават служителите им

„Ефектът от това ще бъде това, че ще имат възможност МРЗ да бъдат под националната МРЗ. Това е стремежът на работодателите. Те от години говорят, че МРЗ фалира предприятия, видяхме колко фалирали предприятия има след като вече неколкократно е увеличена МРЗ”, коментира Ваня Георгиева от КТ „Подкрепа” пред NOVA.

Работниците се надяват поне минимумът на гарантирана заплата скоро да се вдигне, без значение дали от държавата или от бизнеса.

Според последните данни на финансовото министерство 83% от българите работят под средната работна заплата.

Източник: NOVA
shumenotblizo.com