Глобиха шивашки цех заради превишен извънреден труд

Глобиха шивашки цех заради превишен извънреден труд

Сподели с приятели!

Санкция от  1 500 лева наложи Шуменският районен съд на шивашка фирма в града. През септември миналата година, трудовата инспекция в града установява, че 28 работника във фирмата са положили извънреден труд, като нормата на чл.146, ал.2, т.2 от КТ допуска продължителност на извънредния труд през една календарна седмица за един работник или служител не повече от 6 часа дневен или 4 часа нощен труд.

В настоящия случай положения от 28 работника в дружеството извънреден труд за седмицата е бил в размер на по 8 часа за всеки един от тях, което несъмнено превишава посочената по-горе допустима от закона продължителност.

В същото време липсват данни в дружеството да е било въведено сумирано изчисляване на работното време за месеца, респективно за седмицата, което да даде възможност за компенсиране на положения от работниците извънреден труд чрез осигуряване на почивка в други два последователни дни.

Полагането на извънредния труд е станало по разпореждане на работодателя.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *