Горските: Не пипайте малките сърни и елени!

Горските: Не пипайте малките сърни и елени!

Сподели с приятели!

Вече сме в периода, когато се раждат малките сърнета и еленчета, а заедно с тях се появяват и хора, които „спасяват“ животинчета от тези видове, намирайки ги в гората.

Ловните специалисти предупреждават туристите и събирачите на гъби и билки, да не прибират малките, мислейки си, че те са изоставени от майките си.

Кошутите и сърните скриват новородените при опасност или пък когато се хранят. Майката винаги е наоколо, дори и да не я виждаме.

Малките стоят неподвижно не защото са болни и изоставени, а защото това е инстинктивната им реакция, естествен защитен механизъм при опасност и хищници, както и при появата на хора в близост.

Експертите предупреждават, че новородените не трябва да се пипат и да се местят. Хората могат да ги снимат, но трябва бързо да се отдалечат, за да не стресират допълнително малките и майките.

Единственият случай, в който е допустимо да бъде прибрано малко животинче е когато то е ранено и наистина се нуждае от грижа и медицинска помощ.

Ако не сте сигурни в преценката си за състоянието на животното  винаги можете да позвъните в горското или ловно стопанство във вашата община и да потърсите помощ.

Ако пък станете свидетели на продажба на малки сърненца и еленчета подайте сигнал на телефон 112, съветват още ловните специалисти.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *