Горски стражари в битка с безразборното хвърляне на отпадъци край Велики Преслав

Горски стражари в битка с безразборното хвърляне на отпадъци край Велики Преслав

88 чувала с отпадъци, автомобилни гуми, части от коли и още много боклуци са събрали горските от ДГС-Преслав за първите два дни от тази седмица при акция в отдел 164 на териториалното поделение. В изхвърлени стари дрехи е намерена и валидна дебитна карта. Лицето на което принадлежи е издирано с помощта на полицията и  ще му бъде съставен акт. И днес продължава почистването в отдел 164, това е района около главен път Велики Преслав-село Мостич.

След приключване на работата в този отдел горските са решили да почистят и един от най-замърсените участъци на територията на общината, това е района между Велики Преслав и Кирково. Този отдел за съжаление е превърнат в сметище и разчистването му няма да може да се извърши на река, както на другите места, а ще трябва да бъде осигурена и техника, което допълнително ще оскъпи акцията.

В стопанството целогодишно организират кампании за почистване, но според служителите проблема със замърсяването не трябва да се решава по този начин, а с отговорно отношение на всички към зеленото богатство на страната ни.

Не може едни постоянно да замърсяват природата, а други да чистят след тях. Прибирането на отпадъците ни струва много време и средства, а това са пари, които можем да вложим в нещо значимо за стопанството ни и за всички хора от Велики Преслав, смята Ростислав Радков, горски стражар към мобилния контролен екип. Той призовава хората да подават сигнали на телефон 112 при бракониерска сеч, съмнения за транспортиране на дървесина без превозен билет, нерегламентиран лов, както и при изхвърляне на отпадъци и строителни материали. Глобата за замърсяване на горските територии е от 200 до 2000 лева.

shumenotblizo.com