Горското в готовност за пожароопасния сезон

Сподели с приятели!

Всички стопанства на територията на СИДП имат готовност да се справят с евентуални запалвания в държавните горски територии. Това е заключението на експерти от РДГ-Шумен и Варна, пожарните служби и служители на предприятието. В рамките на месеца бяха инспектирани всички водоизточници от които ще се черпи вода при пожар, бе проверено състоянието на минерализованите ивици и полосите, както и на екипировката и противопожарните автомобили на стопанствата.

Пет пожара са регистрирани от началото на годината до момента в Североизточна България, като са засегнати общо 16 декара от територията на ДГС-Варна, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Шерба, ДГС-Нови пазар и ДЛС-Черни Лом. За същият период на миналата година пожарите са били 45 и са обхванали 677 декара. През последните две години пожарите на територията на СИДП са низови, най-често е горяла мъртва горска постилка, треви и храсти.

Ръководството на предприятието за пореден път призовава хората да не палят огън извън населените места, защото продължителното засушаване и високите температури през последните дни са изключително опасни и са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, които трудно биха били погасени. Нека всички, които станат свидетели на нерегламентирани запалвания в близост до горските територии да подават сигнали на телефон 112, за да може пожарните служби и горските да реагират възможно най-бързо и да не се стигне до унищожаване наголеми горски масиви.

shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template