Дългият път на Ники към оздравяването е с крачка напред

Дългият път на Ники към оздравяването е с крачка напред

Започна лечението на шуменецът Николай Чолаков, който пострада при тежка катастрофа. На връх Бъдни вечер Ники беше настанен в турската клиника „Медикъл парк”.

На този етап се лекуват декубиталните му рани, защото се повлияват трудно и ще отнеме по-дълъг период на овладяване. Оказа се, че декубиталните рани на главата и на кръста са изключително дълбоки и възпалени, а това допълнително усложнява общото му състояние. Това удължава времето на престой в реанимация, което забавя очакващите го оперативни интервенции, съобщи майка му Невена Василева.

Паралелно с това се работи за подобряване на дишането му. Опитват се да рехабилитират белия дроб със специална апаратура, чрез която се прилага терапия всеки ден.
Травмата в гърдите е сериозна със счупени двустранно ребра и дихателната дейност е сериозно засеганата.
При стабилизиране на състоянието му ще бъде обсъдена операцията на гръбначния стълб.
Кръвната картина на Ники се подобрява, както и основните показатели.

От вчера са започнати процедури по физиотерапия – леки двигателни упражнения на ръце и долни крайници, с цел захранване мускулатурата му и избягване на атрофия, тъй като до момента такава не е правена.

След превода от 19 100 лева към турската клиника, по сметката на ники са останали 31 459 лева, които ще бъдат използвани за бъдещи интервенции.

shumenotblizo.com