Д-р Румен Генов: Новите пенсии ще се изчисляват административно по два метода

Д-р Румен Генов: Новите пенсии ще се изчисляват административно по два метода

Сподели с приятели!


Парламентът прие на първо четене допълнение към Кодекса за социално осигуряване, съобщи народният представител от ГЕРБ д-р Румен Генов, който е съвносител на текстовете. Предлаганите допълнения са в полза на хората, на които в бъдеще предстои да излязат в пенсия и на тези, които са се пенсионирали от началото на тази година.

Новите пенсионери ще могат да избират дали индивидуалният им коефициент да бъде изчислен по новите, или по старите правила.Д-р Румен Генов, който е член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика припомни, че от началото на тази година е в сила нов начин за изчисляване размера на пенсиите, според който се вземат предвид годините стаж след 2000 г. Ако това беше останало в този вариант, би могло да ощети някои хора при изчисляването на стойността на пенсията.

Поради тази причина депутати от ГЕРБ внесоха предложение,което дава възможност бъдещите пенсионери сами да решават,как да бъде определяна пенсията им. Ако хората посочат с подаване на заявлението за отпускане на пенсия, че избират размерът на пенсията им да бъде определен по старата методика и представят необходимите документи за трите най-добри години преди 1997 година, експертите на НОИ едновременно с това ще изчислят пенсията както по старата методика, която включва трите най-добри години преди 1997 и тези в периода 1997 -1999 година, така и по новата методика, в която влиза само осигурителният доход след 2000 година. Така, след като бъдат запознати с изчисленията по новата и по старата формула, хората ще могат да избират по-изгодния за тях вариант и респективно щеим бъде изплащана по-благоприятната пенсия.

Този подход и предварителното административно изчисляване на пенсиите, ще е огромно облекчение за гражданите. На разположение на всички заинтересовани, на официалната интернет страница на НОИ ще има и калкулатор за изчисляване на пенсии.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *