Забелязано в Шумен: Защо обувки висят по жиците?

Забелязано в Шумен: Защо обувки висят по жиците?

Сподели с приятели!

Интересен кадър от шуменския квартал “Еверест” бе изпратен в редакцията на Шумен Отблизо – обувки, висящи по жиците.


Практиката да се хвърлят обувки, най-често стари, със завързани връзки, върху телефонни жици или електрически кабели се нарича “shoefiti” и се заражда в Америка. 

Всички сме виждали подобно стрийт “изкуство”, но знаем ли какво символизира и откъде произхожда?

Наркодилър в квартала

Според най-разпространената версия това е знак, че наоколо има дилър на наркотици. Ето защо, много обувки по жиците в даден квартал е сигнал, който призовава: „Вече е пренаселено. Ако не искаш да си намериш белята, не се пренасяй тук”.

Според гангстерските хроники странната приумица започва през август 1998 в Атлантик сити, щата Ню Джърси, когато 23-годишен младеж в телефонен разговор с наркопласьор обяснява къде живее и изтъква, че като ориентир ще висне старите си кецове на жицата пред тях.

Предизвестена смърт

В някои щати, главно с еврейски и италиански общности окачените кецове вещаят скорошна смърт в дома. Подобно на това пък на други места ги закачат, когато някой почине. Предполага се, че щом обувките на мъртвия са закачени на високо духът му ще може да се разхожда на земята.  Те още са като нашите бостански плашила, но пазят не от нахални птици, а от призраци.

Урааааа!

Обувки хвърляли и студентите, като с това слагали началото на ученето или след завършването на образованието.
В САЩ така отбелязвали края на военната служба, като хвърляли всичко, което им падне. След като чифт обувки се оказали качени на жицата, това се превърнало в традиция.

Скучната версия

Просто хулиганска постъпка.

Автор: Веска Йотова

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *