Заедно срещу ало измамите

Заедно срещу ало измамите

Сподели с приятели!

Над 2500 жители от Шуменско присъстваха на инициативата на ОДМВР- Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами“.
От жертва на телефонни измамници,  журналист, вербуван за помагач и полицейски служители присъстващите получиха съвети как да се предпазят  от измами по телефона.

Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме, и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки те използваха всичко това много добре. Така започна разказът  на 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите в  зала „Арена“ – Шумен.

Хора от третата възраст бяха поканени в инициативата на шуменската полиция  „Заедно можем да спрем телефонните измами“ . Целта беше възрастните хора да бъдат запознати с цялата измамна схема и да знаят как трябва да реагират, ако попаднат в такава ситуация. Журналистът от вестник „Монитор“ Красимир Крумов разказа как е бил вербуван от измамниците да им помага. Обещанията били за атрактивно и много добро заплащане.  С негова помощ са предотвратени седем измами. Помня всеки един от хората, при които ме пращаха да вземам  пари. Сред тях имаше болни, възрастни. Всички бяха уплашени.  Обяснявах им, че това е измама. Вярвам, че след всичко, което се говори тук няма да напиша за нито един от вас, че е бил измамен по телефона,  обобщи Красимир Крумов.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама.  Обясниха какви са най-честите сценарии и как измамниците държат в подчинение хората със заплахи. „Заплахите са много описателни. Те са за живота – вашият или на член от вашето семейство. Жестоки са.Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши,  обясни инспектор Цветкова. Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени. И вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона трябва да знаете, че това е измама, допълни инсп. Господинов.

Всички присъстващи получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала- концерт на група „Сигнал“, танцов ансамбъл „Луди млади“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Славка Калчева. Инициативата „Заедно можем да спрем телефонните измами“  се проведе с любезното съдействие и финансова подкрепа на фирма „ Алкомет“  АД и  Община Шумен.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *