„Зандана“ ще приема посетители от април

Сподели с приятели!

От 1 април тази година пещера „Бисерна“ или по известна като „Зандана“ ще приема посетители. Първоначалната информация бе, че пещарата ще отвори през март, но след дългогодишния ремонт и множеството спънки, пещерата вече е готова, за да посреща любителите на скалните релефи през април.

Заради голямата популация на прилепи в началото на пропускателния период ще се извърши наблюдение за това, как се отразяват туристите на колониите.

 „Зандана“ ще бъде отворена от април до края на май и от началото на октомври до края на годината. В момента  тече така наречения „период на успокояване на биосферата“ в пещерата.  Облагородяването й е по проект  Оперативната програма „Околна среда“ и е на стойност  близо  5 млн. лв. В „Бисерна“ зимуват близо 4 хиляди прилепи, което я прави пещерата с най-голяма популация в страната. Това е най-дългата и красива пещера в района на „Шуменското плато“. Пещерата е развита в два етажа. Долният етаж е подземна река, чиито среден дебит е 8 l/s. Галериите са разположени една над друга и са с постоянна вертикална връзка. Голямата зала е най-красивата част от пещерата. Таванът ѝ е богато украсен с хиляди различни по големина и цвят сталактити.

shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template