Заради Covid-19: Затварят детската градина и читалището в село Изгрев

Сподели с приятели!

Ще бъдат въведени допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на село Изгрев, община Венец. Епидемиологичната обстановка в региона беше обсъдена на работна среща в община Венец на областния управител проф. Стефан Желев, кмета на община Венец Нехрибан Ахмедова, директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова и директора на ОД на МВР Шумен старши комисар Ялчън Расим.

До момента са потвърдени 3 случая на жители на селото с положителни проби за COVID-19. По-късно днес се очакват резултатите от взети проби на 16 контактни лица. На контактните лица от първа линия са връчени предписания за 14-дневна карантина, продължава  вземането на проби на жители на селото от екипи на РЗИ.

На този етап е трудно да бъде установено от къде е проникнала заразата, тъй като местните жители често пътуват из страната. Проверява са информация, че хора от селото са били преди седмица на семейно тържество в разградското село Ясеновец.

Общо бе мнението на срещата, че е необходимо да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заразата. Със заповед на кмета на общината ще бъдат затворени за посещения детската градина в село Изгрев и местото читалище. Задължително е носенето на защитни маски на закрити обществени места и спазването на задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места. Четири пъти дневно ще се извършва дезинфекция в обществените сгради. Ще бъдат затворени всички пазари на територията на община Венец. Собствениците на търговски обекти са задължени да спазват строго алгоритъма за дезинфекция, като носенето на защитни предпазни маски от персонала е задължително. От страна на органите на МВР и здравните власти ще бъде осъществяван стриктен контрол за спазването на наложена карантина и противоепидемичните мерки.

Призовават се жителите на селото да ограничат до минимум пътуванията, срещите и събиранията при близки и роднини, посещенията в институции.

Взетите мерки в община Венец са насочени към ограничаване на социалните контакти на хората и локализиране на заразата. При увеличаване на случаите на заразени с коронавирус и потенциалното оформяне на село Изгрев като огнище на COVID-19 ще бъдат обсъдени и предприети още допълнителни противоепидемични мерки.

В следобедните часове днес ще се проведе заседание на Общинския кризисен щаб в община Венец. Заповедта на кмета на общината с конкретните мерки ще бъде публикувана на интернет страницата на общината.

shumenotblizo.com

 

 

 

 

Може да харесате още...

Education Template