За здрави зъбки: започна поставянето на безплатни силанти

За здрави зъбки: започна поставянето на безплатни силанти

В Шумен стартира поредната кампания за силанизиране на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години. В рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, Министерството на здравеопазването стартира поредната кампания за укрепване на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години. При силанизирането се нанася профилактично покритие на първите постоянни зъби на децата. Идеята е да се направи гладка дъвкателната повърхност на тези зъби, така че да се елиминира зъбния кариес чрез създаване на бариера между бактериите, които го причиняват и зъба.
Дейностите по Програмата са финансирани от Министерство на здравето и са абсолютно безплатни за децата и родителите. Извършват се единствено и само в условията на кабинет по дентална медицина, след като родителят е удостоверил съгласието си с попълване на Декларация за информирано съгласие.
Специалистите по дентална медицина, които работят по тази кампания в област Шумен са: д-р Виолета Алексиева, Надежда Янкова, Минка Чалъкова, Димитричка Василева, Росица Енчева, Венцислав Баев и Недялко Недялков.
За допълнителна информация и съдействие: д-р Виолета Алексиева – регионален координатор за област Шумен, на тел. 054/82 13 83 (след обяд).