За поредна седмица: Петима си изпатиха от улични кучета

За поредна седмица: Петима си изпатиха от улични кучета

Сподели с приятели!

За поредна седмица информационният бюлетин на регионалната здравна инспекция не се размина без случаи на ухапани от куче. За изминалата седмица са регистрирани петима, попаднали в полезрението на улични песове. През предходната седмица случаите на ухапвания са четири, а общия брой за месеца – 13. Цифрата не е изненадваща, тъй като популацията на бездомни кучета не бе овладяна дори след многобройните кастрационни кампании на общинския приют “Тонка Петрова”, който пък от няколко месеца е с надвишен капацитет и приемът на кучета е спрян. От институцията прибират само опасните и агресивни животни, но доколко това е така можем да съдим по изнесените данни. И докато Общината и приютът търсят начин да се справят със ситуацията,  цифрата на бездомните расте, а ухапаните остават с надежда, че това няма да се повтори. И все пак, ето  какво съветват специалистите от www.arsmedica.bg за ухапването от куче:

Жертвите на ухапване от куче се нуждаят да бъдат отнесени на място, където да бъдат предпазени от повторно ухапване. Тъй като често сериозността на ухапването не може да бъде преценена само по външния вид на раната е нужна незабавна медицинска помощ.

Раните не бива да бъдат затваряни и да бъдат почистени единствено с чиста вода. Трябва да разпитате собствениците на кучето ако то има такива дали е имунизирано против бяс.

Ако в резултат на ухапването няма разкъсване на кожата трябва да се следи дали няма да се проявят признаци на възпаление – зачервяване, затопляне, подуване и изтичане на гной от мястото на ухапване.

Какво е лечението на ухапването от куче?

При оценяването на раните получени от кучешко ухапване специалистите се инте ресуват в каква степен има нарушаване на кожата, има ли наранени тъкани и мускули в близост и дали има налична инфекция.

Още на пръв поглед и неспециалист може да прецени, че има нарушаване на целостта на кожата при ухапване, но важното в случая е да се оцени състоянието на подлежащите структури. Повечето пациенти се притесняват за външния вид на раната и дали ще остане белег, но специалистите знаят, че най-важно е да бъде предотвратено инфектиране на раната, което може значително да влоши състояние то на пациента.

Основното притеснение остава дали кучето е заразено с бяс и дали е ясен имунизационния му статус. В повечето случаи се предприема имунизация на ухапания човек срещу вируса на бяс, за да се предпази от възможните фатални усложнения на тази инфекция.

Какви усложнения могат да настъпят?

Най-честото усложнение при ухапване е бактериалното заразяване на мястото на ухапването. Слюнката на животните съдържа хиляди бактерии, някои от които могат да причинят инфекция. Признаци на инфекция са:

зачервяване и подуване в областта на ухапването
повишена болезненост
изтичане на течност или гной от раната.
В по-редки случаи инфектирането на рани от ухапване от куче могат да доведат и до още по-сериозни усложнения, като например сепсис, менингит, ендокардит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *