Измамници атакуват клиенти на банки с имейли

Измамници атакуват клиенти на банки с имейли

Сподели с приятели!

За нов опит за фишинг измама алармираха от банка ДСК. Клиенти на банката са получили по имейл съобщение от името на Банка ДСК, в което се изисква актуализация на клиентския профил в ДСК Директ. Съобщението приканва да последвате линка и да въведете данните си за вход в ДСК Директ, както и чувствителни данни като имена, номер на карта, валидност на карта и CVV код.

В случай че сте получили такова съобщение, молим Ви незабавно да го изтриете, без да следвате линка и без да въвеждате никакви данни. Ако сте въвели информация, променете своевременно потребителските си идентификатори за достъп до ДСК Директ от друг компютър и се свържете с Call Center на Банка ДСК на телефон 0700 10 375, кратък номер *2375 (*BDSK), на имейл call_center@dskbank.bg или чрез формите за обратна връзка на страницата на Банката или ДСК Директ, посочват от банката.

От там припомнят, че Банка ДСК или друга финансова институция при никакви случаи няма да поиска  да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите ви за електронно или мобилно банкиране.

Снимка: pixabay

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *