Има ли клинична пътека за българското здравеопазване?

Има ли клинична пътека за българското здравеопазване?

Проучване на американската финансова компания Bloomberg отреди 56-то място за здравеопазването в България. В класацията влизат 200 страни от цял свят. Според данните изнесени в доклада на компанията, на първо място в света е здравеопазването в Хон Конг. Позицията на страната ни я нарежда след държави като Колумбия, Еквадор и Венецуела.

 

В сравнение с класацията от миналата година България е изостанала с цели 10 позиции. Това не е изненада за всеки, на който му се е налагало да посети здравно заведение или да пребори бумащината, която съпровожда лечението.

 

Не са добри и прогнозните данни за продължителността на живот на българите. Според Bloomberg България е страната с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз – 74.6 години.

 

Според анализ на Николай Цеков за Deutsche Welle смъртността в България е рекордно висока, здравноосигурените пациенти са принудени да доплащат недопустимо високи суми, а медицинският персонал се топи. По разходи за здравеопазване спрямо БВП България вече надминава повечето нови страни членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава да се влошава – въпреки нарасналото финансиране за здравната система. А ние се питаме : Кога ще стигнем Хон Конг?