Изложба показва как се е променила любовта от 19-ти век до наши дни

Изложба показва как се е променила любовта от 19-ти век до наши дни

Сподели с приятели!

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува с експозиция в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей – Шумен. Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ разказва за любовните трепети между жената и мъжа от края на ХІХ век до днес. Тя предлага отговори на въпроси като „Дали любовта в семейството е основна и достатъчна предпоставка за съжителство между двама души в градското пространство?“ и „Какви са разликите между мъжа и жената?“.

Сред особеностите, характеризиращи любовните отношения в града значение има социалната и етническа пъстрота на хората. Тя води и до промяна в традиционните възгледи и нрави, като се създават нови модели на любовни взаимоотношения.

Основните теми в експозицията представят: универсални любовни символи, претворени в тъкан, метал, порцелан, стъкло; балът и вечеринката като форма на общуване в града; градските топоси и начини за срещи и ухажване (писма, серенади, разходки и др.); дарът в градската сватба (зестрата и дарът в предсватбеното общуване); градската сватба (символика в облеклото на булката и сватбеният ритуал); общуването между жената и мъжа преди 100 години (цитати от стари вестници).

Възстановката на спалня като място за любовни трепети внася допълнителна романтика. Разказът на Дядо Славейков „рисува“ психологическия портрет на жената от различните краища на България: „…Шуменки – тънтурести, дебелки. Богини не, но хубавелки…“.

 Всеки посетител може да изтегли своя любовен късмет и да си направи снимка с аксесоари, включени в изложбата до 5 май.

Shumenotblizo.co.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *