Как да се предпазим от кражби и измами по празниците

Как да се предпазим от кражби и измами по празниците

За да не бъдат помрачени празниците, от ОД на МВР отправят следните съвети за предпазване от кражби и измами:

ПРИ ПРОДАЖБА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които те оглеждат имотите им и след ден или два ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и регистрационните номера на автомобила, с който се движат. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДЖЕБЧИИ, те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

АКО В ДОМА ВИ ОСТАВИТЕ САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ги предупредете да не отварят на непознати лица. Припомняме отново най-характерния начин за извършване на измами, при който потърпевши са възрастни хора. Непознат се обажда на мобилния или домашния телефон и се представя за служител на МВР и ви съобщава, че ваш близък е виновен участник в произшествие и трябва да заплати “глоба” или “парична гаранция” за освобождаването му от ареста. Обикновено обаждането е рано сутрин или следоябяд и се обяснява на тъжителя, че сумата трябва да бъде предадена на посредник, за да си спести други проблеми.

Shumenotblizo.com