Криминалисти разбиха “частен” цех за фалшиви документи (снимки и видео)

Криминалисти разбиха “частен” цех за фалшиви документи (снимки и видео)

Сподели с приятели!

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  и криминалисти  към областната дирекция в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност.

„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия,  проведени под надзор районната прокуратура в Шумен

Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал. Те дали  резултат на 10 април вечерта. Малко след  19 часа в сряда  на бензиностанция в Шумен била извършена полицейска операция.  33-годишен местен жител бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност- две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. При извършения първоначален оглед  документите, по последен образец били трудно различими от истински.  Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец.  Намерени били множество  документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.  Намерени били  над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.  Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани  от 33-годишния шуменец . Ползвал е  материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана.  В.П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7  от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на  прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *