Малчугани се включиха в открития урок „Лято без пожари“ (снимки)

Малчугани се включиха в открития урок „Лято без пожари“ (снимки)

60 деца от три летни школи в Шумен се включиха в урока „Лято без пожари“ организиран от Североизточното държавно предприятие, ПП „Шуменско плато“ и РЗПБН-Шумен. В рамките на два часа малчуганите учиха и играха в три отделни центъра, в които занятията водиха пожарникари, служители на Парка и горски.

Целта на урока е децата да разберат, че пожарите в гората са опасни и при тях умират не само дърветата, но и много растения и животни, като огънят често застрашава и населените места в близост до горски територии. Екипът на РЗПБН-Шумен обясни на децата опасностите и демонстрира как се действа по време на пожар и защо бързината и съобразителността са важни в кризисни ситуации. 

Във вторият център горски от ДГС-Шумен и ДГС-Паламара разказаха на децата за пожарите през последната година и колко много време отнема създаването на нова гора. Малчуганите имаха възможност да гасят истински огън с пожарната на стопанството и гръбни пръскачки. Горските обясниха на децата, че за да загасне напълно един огън е нужно много време, а ако пожара е в планинска местност то водата се носи на гръб. 


В третата база служители на ПП „Шуменско плато“ запознаха малките ученици и с полезната страна на огъня. Показано им беше как се прави огън, който не застрашава гората и хората, научиха как да подредят правилно дърва за огън и как да го изгасят напълно преди да си тръгнат от пикник.

Голямата изненада за малчуганите беше, че всеки имаше възможност да си приготви сам маршмелоу. Според децата, това е най-вкусната храна, която са опитвали някога. Всички единодушно решиха, че следващият път когато излязат с родителите си на пикник, задължително ще следят дали се спазват правилата за огън в гората.

shumenotblizo.com