Медицинските специалисти по здравни грижи излизат на протест

Медицинските специалисти по здравни грижи излизат на протест

Медици от цялата страна подготвят Национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи. Протестът е предвиден за 1 март 2019 г. (петък) от 12 ч. В София той ще бъде пред Министерството на здравеопазването, а в другите градове в страната – пред сградите на съответните общини.

Исканията на здравните специалисти са:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.

„Да блокираме системата! Призовавам всички колеги – не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може. Нека бунтът на белите престилки започне! Изходът е един – ЕДИНЕНИЕ и борба до край. Нужна ни е само малко „лудост“, много кураж и нито крачка назад – тогава, ще успеем. Длъжни сме да опитаме”, призовават организаторите.

Те посочват, че колегите им, които са на дежурство, но искат да подкрепят протеста, могат да закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.

„Колегите, които ще напуснат работното си място за времето на протеста, трябва да уведомят писмено работодателя си до 21 февруари 2019 г. (четвъртък) включително. Моля, призовете и всички пациенти да ни подкрепят с включване в протеста и синя лента на ревера”, уточняват организаторите.

Медиците в Шумен все още не са потвърдили дали ще вземат участие в националния протест.

Shumenotblizo.com