“Мътница” и “Макак” протестират (Снимки и видео)

“Мътница” и “Макак” протестират (Снимки и видео)

Около стотина жители на двата шуменски квартала “Мътница” и “Макак” излязоха на протест. Те се събраха в началото на кв. “Макак”, за да изкажат недоволството си от изискването на АПИ за използване на винетен стикер по пътищата, които водят до домовете им.


Припомняме, че на среща с кмета на Шумен Любомир Христов стана ясно, че в края на месеца официално ще се реши дали да се ползва винетка или това изискване ще отпадне.

Към протестиращите се присъедини и омбудсманът на Шумен Иван Капралов.

Последната спасителна сламка за живущите в двата квартала се оказа забележка в решението на МС, обнародвано в „Държавен вестник”, което гласи, че  такса за ползване на пътна инфраструктура (винетна такса) не се заплаща за участъците от републиканските пътища, попадащи в границите на населените места, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстните пътища, попадащи в границите на населените места.


В края на януари общинските съветници, ще вземат решение за пътните участъци, което ще бъде изпратено до МРРБ. На вчерашната среща градоначалникът заяви, че има уверението им, че ще бъде изместена зоната на действие. Това обаче означава, че до края на януари, живущите и на двата квартала са длъжни да използват винетки, за да се прибират по домовете си. За да се сгреят протестиращите изиграха едно бързо хоро.

Утре протест ще има пред кметството на кв.”Мътница”.

shumeontlizo.com