Наесен без зимнина, лятото – пагубно за търговците

Наесен без зимнина, лятото – пагубно за търговците

Сподели с приятели!

Циганско лято – времето, в което тенденцията “сандал с чорап” настъпателно превзема модния подиум по шуменското ларго, морето е за пенсионери, а меджублоковите пространства се превръщат в импровизирани консервени фабрики. С началото на есента идва и началото на  киселите краставички, домашната лютеница и филиите с горещо кьополу. С какво обаче тази година сезонът ще изненада почитателите на рафтовете със зимнина – цените са завишени, а търговци споделят, че дори се очаква да се покачват още. Причината – лошите атмосферни условия, големите дъждове и сушата са причина голяма част от продукцията “да изгори”. Най-осезаемо е компроментирана продукцията –  домати, пипер, както и  салманските символи -дините.

Въпреки завишените цени на сергиите на шуменския пазар не липсваха и хора, които смятат, че цените са високи, но “трябва да се запасят”.  „От два, три до пет лева домати. Пет лева кой ти яде домати сега, бе? Какво е това чудо?“, възмущават се клиенти.

Търговци споделят, че бизнесът им е сериозно засегнат, защото хората търсят качествени стоки, а през тазгодишния сезон, те не могат да им ги предложат.
„Консервеното домати също не върви, защото дъждовете са го съсипали.“, разказват продавачи.

От 1 септември цената на зеленчуците се е покачила поради липсата на реколта. Лошото обаче е, че се очаква тя да продължи да се покачва… Равносметката – пълнете фризерите с месо.

shumenotblizo.blogspot.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *