Най-после го доказаха: Псуването е признак на интелигентност

Най-после го доказаха: Псуването е признак на интелигентност

Сподели с приятели!

Използването на нецензурен речник традиционно се приема като признак на елементарен речник, обноски и възпитание. Хората, които използват такъв набор от думи, се считат за ниско интелигентни, които не знаят как да се изразят коректно и съобразно.

Психолози от Mairst College обаче твърдят, че псуването всъщност е признак на интелигентност. Те са успели да надникнат извън стереотипите и да представят използването на нецензурен речник като начин на грамотност. Учените са открили връзката в това колко добре владее определен човек английски език и колко добре се справя с псуването.

В проучването са участвали две групи доброволци с поставени различни задачи. На всички участници е бил измерван пулса по време на експеримента.

Една от задачите е била езиково умение, в което е трябвало за минута хората да използват колкото се може повече думи, започващи с определена буква. Установило се е, че хората с по-големи езикови познания използват повече думи и примери в поставената задача.

На базата на това изпитание е поставено следващо. Участниците е трябвало да използват колкото се може повече псувни за една минута.

Според резултатите от двете задачи, специалистите са установили, че хората, които имат по-добър набор от думи, знания и речник, се справят и много по-добре с речниковия състав от нецензурни изрази. Отчетена и обратната закономерност – хората с беден речник не използват псувни или не използват украсени нецензурни думи.

Психолозите отчитат, че в това отношение псуването е признак на висока интелигентност. Това представлява езикова функция, която говорителят използва, за да комуникира с максимална ефективност. Според тях използването на нецензурен речник дори намира приложение и отвъд комуникацията.

Отделно е отчетен зачестен пулс при хората, използващи псувни, и обратната закономерност при хората с по-беден речник. Психолозите обясняват, че в някои случаи псувните активират защитния механизъм на организма, в който се отделя адреналин и тялото ускорява пулса. Това при някои хора действа разтоварващо и като естествено болкоуспокояващо.

Обикновено нецензурни думи се използват в различни контексти и с различна цел – за предаване на емоция, за обида, веселие, с лингвистичен ефект.

Източник:Framar.bg
shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *