Нарастват възрастта и стажът за пенсиониране

Сподели с приятели!

Промени в условията за пенсиониране, по-висока минимална заплата, ръст на местните данъци в някои общини. Това са част от новостите в законодателството, които влизат в сила с началото на новата година. С два месеца се увеличава възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране за жените от трета категория труд и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете ръстът е с един месец до 64 години и 3 месеца. За да се пенсионират, жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца стаж. За мъжете той е 38 години и 10 месеца.

Хората, които не изпълняват условията за възраст и стаж, могат да се пенсионират на 66 и половина години при поне 15 години действителен стаж. Крайната цел е пенсионната възраст да се изравни и да стане 65 години през 2037 -ма. От 1 юли минималната пенсия се увеличава до 250 лв. Тогава и пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година ще се увеличат с 6.7 на сто. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 380 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се нараства до 610 лв, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – от 400 на 420 лв.

Без промяна е размерът на обезщетенията за безработица – минималното е 9 лева на ден, а максималното – 74,29 лева.  Запазва се и режимът на изплащане на болничните – първите три дни от работодателя, а след това от Държавното обществено осигуряване.

Може да харесате още...

Education Template