Николай Сотиров – завръщане в родния град

Николай Сотиров – завръщане в родния град

Сподели с приятели!

Срещата с Николай Сотиров се осъществява в рамките на традиционно организираните от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. Входът е свободен.

На 2 октомври, от 19:30 часа на сцената на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” шуменци ще могат да видят Николай Сотиров като герой на култовия драматург Петер Турини в спектакъла „Откриването”.

Николай Сотиров е роден в Шумен. През 1980 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и години наред играе в студио „Пантомима” към театър „Сълза и смях”, а също и в театър „Движение” на Вельо Горанов. Едновременно с това ролите му в култовите филми „Адаптация”, „Голямото нощно къпане” и „Комбина” го нареждат сред звездите в българското кино още в началото на творческата му кариера.

През 1991 г. Николай Сотиров основава танцово-пантомимен театър „Пантданс”, чиито спектакли „Вяра и ерес”, „Апокалипсис… или”, „Три сестри”, „Тримата мускетари” и други се поставят в САЩ, Венецуела, Перу, Еквадор, Колумбия, Южна Корея, Япония, а самият театър е обявен за пожизнен почетен член на най-големия латиноамерикански фестивал „Театро дел Ориенте”.

Николай Сотиров пресъздава повече от тридесет роли в българското кино; участва и в редица американски филмови продукции, където си партнира с имена като Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Стивън Сегал, Уйлям Форсайт, Уесли Снайпс, Стивън Болдуин и др. В ролята на Джо Гидиън участва и в първия театрален мюзикъл у нас – суперпродукцията „Ах, този джаз” на Народен театър „Иван Вазов”.

През 1984-та актьорът е удостоен с „Оскар”-а в областта на пантомимното изкуство – Наградата за най-добър мим, както и с Голямата награда на фестивала в Арецо, Италия. През същата година е удостоен и с Наградата за млад актьор за ролята си на Алтамаров във филма „Вибрации”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *