Нови мерки за по-чист Шумен

Нови мерки за по-чист Шумен

Сподели с приятели!

Зелена вълна за светофарите, нови велоалеи и редовно миене на града. Това са само част от мерките, разписани в Програмата за чистотата на въздуха в Шумен. Работата по изпълнението й започна през 2018-та и ще продължи до 2022 година, съобщава телевизия Шумен.

През последните месеци Шумен нерядко влиза в негативните класации на градовете с най-мръсен въздух. В края на миналата година беше приета нова програма за намаляване на нивата на замърсителите. Освен подмяна на печките за твърдо гориво с по-съвременни в битовия сектор и контрол върху горивата, които трябва да бъдат уредени на национално ниво, Общината работи по още редица мерки.

Предвидено е въвеждане на зелена вълна за светофарите, забрана за движение на тежкотоварни автомобили по натоварените улици, както и изграждане на велоалейна мрежа. Ограничаване на ръчното метене и редовно миене на града също са залегнали в програмата.

През миналата година са изпълнени редица от предвидените мерки – рехабилитация на улици и тротоари в града и кварталите, озеленяване, въвеждане на Синя зоня. Бяха закупени и нови машини за миене и метене.

shumenotblizo.com

2 thoughts on “Нови мерки за по-чист Шумен

  1. Това ли били въпросните МЕРКИ… ?! Едва ли някой вече вярва на подобни приказки!!! Предизборно?! Стил ,, Фандъкова”! Какво значи ,,… подмяна на печките с твърдо гориво с по-съвременни…”?! Питам, какви конкретни мерки ще вземете, г-н кмете, във връзка с ,,пелената” от дим, която по цял ден се носи над града ни?! До кога през града ни ще тече мръсният канал, наречен РЕКА, разнасящ неприятни миризми и зарази( преди всичко край улица ,,Марица”)?!!! Всеки кандидат-кмет ни залъгваше с празните си обещания, че т. н. РЕКА ще бъде покрита, но това само по време на кампания, резултатът, както и с други обещания, е НУЛЕВ!!! На никой в управата не му пука какво се върши от изпълнителите на разни т.н. проекти, а може би важно е говоренето! Как никой не се впечатли, че на ул. ,,Марица” се изгради автобусна спирка на няколко метра до долното кръгово и завоят до него ( и сега високо габаритните автомобили трудно завиват) …?! Дали е целесъобразно относно безопасното движение, дали е целесъобразно тя да е на метри от жилищен блок, което предполага непрестанно разнасяне на бензинни изпарения …?!!! А да, отговорът е ясен! Плътно затворени прозорци, за да избегнем отвратителните миризми, които се носят от КАНАЛА ЗА МРЪСНИ ВОДИ и вредните изпарения от форсирането на автобусите, да не говорим за децибелите на шума…!!! През зимата така, а в останалите сезони от годината?!!! Всъщност това не е важно, ВАЖНО е, че нещо се ,,прави”, без значение къде и как, с какви последствия!!! Та нали ИЗБОРИ се задават! Усилено се РАБОТИ! Този път обаче никой вече не вярва на ,,ОБЕЩАНИЯ” и ,,РАБОТА ПО ВЪПРОСА”! Шумен- един от градовете с най- замърсен въздух, Шумен- градът най-замърсената ,,питейна” поливна вода, но най- скъпа!!! Щели сте да пледирате за намаляване цената на водата с 10 стотинки? Та това е поредната подигравка за шуменци! С цели 10 стотинки!!! Защо напускат младите хора…?! Отговорът е ясен- красивият Шумен, градът с традиции, сега е град със затихващи функции!!!

  2. Аз нови машини за метене и миене не съм видял. Градът е изключително замърсен от едри отпадъци – найлони, кашони, пластмасови бутилки, всичко лети и се оплита в дървета. НИКОЙ не вижда. Цялото околовръстно, както и подходите към града за локални сметища. На всяка отбивка боклуци, боклуци.
    На спирки и обръщачи пак боклуци и боклуци…. – по-мръсни и по-мързеливи от шуменските служители в чистотата (в канцелариите) няма!!!
    Накрая ще хвана пет човека за по 50лв./ден и за седмица тоя град ще светне. Некадърници, само
    харчите пари за едно голямо нищоправене.
    Женичка 40кг. мете мокри листа в дъжда……това ли ви е идеята за почистване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *