Нови мерки за по-чист Шумен

Нови мерки за по-чист Шумен

Зелена вълна за светофарите, нови велоалеи и редовно миене на града. Това са само част от мерките, разписани в Програмата за чистотата на въздуха в Шумен. Работата по изпълнението й започна през 2018-та и ще продължи до 2022 година, съобщава телевизия Шумен.

През последните месеци Шумен нерядко влиза в негативните класации на градовете с най-мръсен въздух. В края на миналата година беше приета нова програма за намаляване на нивата на замърсителите. Освен подмяна на печките за твърдо гориво с по-съвременни в битовия сектор и контрол върху горивата, които трябва да бъдат уредени на национално ниво, Общината работи по още редица мерки.

Предвидено е въвеждане на зелена вълна за светофарите, забрана за движение на тежкотоварни автомобили по натоварените улици, както и изграждане на велоалейна мрежа. Ограничаване на ръчното метене и редовно миене на града също са залегнали в програмата.

През миналата година са изпълнени редица от предвидените мерки – рехабилитация на улици и тротоари в града и кварталите, озеленяване, въвеждане на Синя зоня. Бяха закупени и нови машини за миене и метене.

shumenotblizo.com