Нощ в библиотеката

Нощ в библиотеката

Сподели с приятели!
  • 28
    Shares

Началото на Нощта ще бъде поставено в 19 часа на 31 май в пространството пред централния вход на библиотеката с първа част на спектакъла „Създатели на Българската държава” в изпълнение на клуб „Традиция” – Шумен.

След спектакъла е предвидена фолклорна програма с участието на Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Звънче”, Ансамбъл за народни песни и танци „Мадара” и Танцов ансамбъл „Лудоселци” при НЧ „Развитие – 1897” – с. Дибич.

След приключването на фолклорната програма, в 21:00 ч., библиотеката ще връчи и традиционните за събитието читателски награди в различни категории.

Сред атракциите в шестото издание на Нощта ще са копие на печатната преса на Йоханес Гутенберг, с която през XV в. се поставя началото на съвременното  книгопечатане, и изложбата „Преди Гутенберг и след това”.

Създателят на репликата на първата печатарска преса и на изложбата – плевенският художник авангардист Диян Павлов – Джими, ще посрещне гостите на библиотеката в ролята на Йоханес Гутенберг. Облечен в ефектен костюм от епохата, той ще демонстрира печат на Гутенберговата преса върху хартия, ръчно изработена по метода на откривателя й Цай Лун, и ще сподели любопитни истории около създаването на пресата, а проявилите интерес към атракцията ще могат да си закупят отпечатък.

Изложбата „Преди Гутенберг и след това” проследява появата на човешката писменост и развитието й през хилядолетията, като представя средствата, начините и материалите за писане през различните епохи.

В рамките на Нощта ще бъдат представени още четири експозиции.

В Нощта на библиотеката на 31 май РБ „Стилиян Чилингиров” ще предлага традиционните услуги на институцията и ще работи с читатели от 12:00 до 17:30 часа

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *