Омразна реч уби „Простотията българска”

Омразна реч уби „Простотията българска”

Сподели с приятели!

Речта на омразата има трайно присъствие в българската публична и медийна среда. Силна концентрация на негативни изказвания бе засечена през последните дни в една от най-големите групи за забавни публикации „Простотията българска”.

Групата с 289 230 члена изчезна мистериозно от виртуалното пространство преди няколко дни. Според запознати най-вероятната причина е системно докладване на „хейтърските” постове срещу малцинствата в България. Както е известно на всички, политиката на най-голямата социална мрежа Фейсбук не толерира изказването на омразна реч и подбуди към расизъм.

През 2018 г. половината (51%) от пълнолетните граждани на страната, анкетирани в национално представително изследване на общественото мнение заявяват, че през последните 12 месеца са чували в публичното пространство изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представителите на етнически, религиозни или сексуални малцинства. Това сочат данните от национално представително изследване, проведено от Институт Отворено общество – София.

Според доклада ромите биват трайно възприемани като основен обект на речта на омразата. В четирите проведени изследвания по темата от 2013 година насам неизменно най-висок дял сред хората, които са чували реч на омразата, съобщават, че тя е била насочена срещу представители на ромската общност.

През 2018 г. хомосексуалните са втората най-засегната от речта на омразата малцинствена група, веднага след ромите, и този резултат съвпада с интензивните дебати около провалената ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). Наблюденията през последните 5 години показват, че самото явление реч на омразата се развива на отделни вълни, които са в пряка връзка с политическата конюнктура и в различни периоди засягат различни малцинства, но поддържат в общественото пространство един постоянен фон на тревожност и напрежение.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *