Отбелязваме Деня на българската просвета и култура

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура

24 май е български официален празник, известен с името Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Отбелязва се националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Двамата са познати още като Солунските братя. Първите преводи на свещените писания (Библията), братята записват именно на глаголица.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменски летописи от 1813 г. Там се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. 

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост по традиция се почита ежегодно с тържества и празнични програми. Обикновено в големите градове пред храмовете сутрин се провеждат Празнична литургия и благодарствен молебен.

След това присъстващите се отправят в шествие към централните площади. Там се откриват тържествата с химна на Република България. Следват различни програми с изпълненията на много духови оркестри, хорове, фолклорни ансамбли и прочие.

В училищата и детските градини обикновено също има празнични програми, с които да бъде отбелязан този светъл български празник.

Shumenotblizo.com