Отбелязваме Световния ден на добротата

Отбелязваме Световния ден на добротата

Днешният 17 февруари се отбелязва като ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) – една от новите инициативи на международните благотворителни организации.

Този празник се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Защото доброто не зависи от външните ни белези, а от вътрешните такива. Затова нека, без излишно да спорим, “поговорим” малко за най-великото нещо, което можеш да направиш в този живот.

Не е необходимо да изкачиш Еверест, за да си обичан, признан, да се чувстваш удовлетворен, да живееш в хармония със себе си. Трябва просто да си добър без да имаш причина, безкористно и открито.

Добрите дела сами по себе си трябва да ти доставят удоволствие, и в същото време давайки нещо на другите хора или помагайки им, ти не трябва да очакваш награди. Това е истинската добротa. Стресът, умората и раздразнението от ежедневието най-често ни правят равнодушни към проблемите на другите хора до момента, в който се окаже, че самите ние се нуждаем от протегната ръка. И тогава търсим подкрепата на хора, за които „безкористна помощ“, „състрадание“ и „отзивчивост“ са не просто думи, а смисъл на живота, призвание и мисия.

Добротата в пет изречения – според китайския мислител и философ Конфуций:

* „Този, чието сърце е настроено дори за малко доброта, няма да отхвърли никого.“
* „Който наистина е добър, никога не може да бъде нещастен. Който наистина е мъдър, никога не може да бъде объркан.“
* „Добротата се постига едва когато трудните неща се вършат правилно. Който е постигнал това, може да бъде наречен добър.“
* „Ако си заедно с добър човек, винаги мисли как би могъл да последваш примера му. Ако си с лош човек, то погледни в себе си.“
* „Не причинявай на други това, което не искаш теб да те сполети.“

Снимка: pixabay.com

Shumenotblizo.com