Отблизо с Б.Т.Р: Всяка песен носи своята емоция, идея и отделна история

Отблизо с Б.Т.Р: Всяка песен носи своята емоция, идея и отделна история

Сподели с приятели!

Б.Т.Р е българска група основана през 1984 година. Първоначално стартира като траш метъл група, преди да се преориентира към традиционния хеви метъл. В периода 1990 – 1991 Б.Т.Р. правят първите си студийни записи. През годините имали над 10 члена в групата, но от 25 години в състав са Атанас Пенев, Славчо Николов, Иван Калфов и Илиян Диков. Какво ги крепи заедно толкова години и какво е посланието на най-новия им албум „Невидими стени“? Вижте какво разказаха членовете на групата пред екип на Шумен Отблизо.

Какво ви събра, освен музиката?
– Всъщност музиката ни събра, приятелството се появи в последствие.
Какво е чувството да притежавате сърцата на публиката в продължение на няколко десетилетия?
– Освен , че е страхотно, с него върви и отговорността да не разочароваме хората. Стремим се да отправяме еднозначни, коректни и отговорни послания.
Вие сте от 25 години заедно, как успяхте да се съхраните, като група, стил и присъствие?
– Ние сме професионална група и това е една от причините да се задържим заедно за този период. Приятелството е другата причина. Когато става въпрос за професионализъм, това означава, че всеки от нас оставя емоциите на заден план, водеща е общата идея за нашата музика – и като творчески процес, и като изпълнение.
Коя е песента, която винаги пеете на сцената и защо?
– „Спасение”, защото посланието в нея е много ценно за нас. През годините получихме много писма, мейли, съобщения, в които хората споделят лични истории, свързани със „Спасение” и как тази песен е докоснала живота им в критични моменти. Това всъщност е безценно и е нещо, за което винаги ще бъдем благодарни. Обикновено с нея завършваме концертите си.
Как идва вдъхновението за текстовете, които докосват сърцата на хората?
– Няма правила за това. Някои от тях са преживяни чувства, други са вдъхновени от истории, които по някакъв начин са влезли в погледа ни.
Разкажете ни за най-новия си албум „Невидими стени“ и какво е посланието, което искате да отправите към публиката, чрез него?
– Посланието не е еднозначно. Всяка песен в албума носи своя емоция, идея, своята отделна история. Но ако имате предвид заглавната песен „Невидими стени” – разказва за онези ограничения, които сами налагаме в живота си, които често са продиктувани от страх, неразбиране, гняв. Разказва за това, как трудностите и болката ни правят по-изолирани и с времето „невидимите стени” стават все по-високи. Това е едно от основните изпитания на живота – да запазиш сетивата си за красивото и доброто след като си преминал през ада.
Какво е усещането когато сте на шуменска сцена?
– Много е приятно. Отдавна не сме били в Шумен и очакваме с нетърпение концерта ни там.
Какво послание бихте отправили на читателите на Шумен Отблизо?
– Концертът ни е две седмици преди Коледа и пожелаваме светли и щастливи празници. Бъдете здрави, обичани и обичайте!
shumenotblizo.com

Снимка: Фейсбук