Отблизо с Лео Кадели: Доброто трябва да се показва!

Отблизо с Лео Кадели: Доброто трябва да се показва!

В наши дни е рядкост да срещнеш доброто, рядкост е да срещнеш ръка, която е готова да ти помогне без да очаква нищо в замяна. Рядкост е да получиш подкрепа, вдъхновение, упора и съпричастност от един непознат. Преди повече от две години албанецът Лео Кадели основава платформата „Приятели, помагайте“, именно, за да помага на хората, без да очаква нещо насреща. Днес Лео Кадели има хиляди последователи, които доказват на хората, че доброто съществува и то е някъде там, просто трябва да се огледаме, за да го открием. Защо един албанец остава в България? Каква е неговата мисия? Какво го кара да помага на непознати и злоупотребяват ли хората с доброто? Вижте какво сподели пред Шумен Отблизо самият Лео Кадели!

Г-н Кадели, защо решихте да останете в България?

 – Реших да остана в България, защото преди 12 години тук се запознах с майката на детето ми, идването ми тук беше само за почивка, но ми хареса като страна, народ, спокойно място за живот и също така имаше потенциал за бизнес.

Вие сте основател на платформата „Приятели, помагайте“, кога е основана и каква е нейната цел?

– Реших да направя платформата на 24 април 2016 година, а поводът е баба Недка, тя е емблемата на нашата платформа, все още помагаме и на нея. Идеята е да се включат повече хора и заедно да предаваме доброто. Тази дата е много силна за мен поради две причини. На тази дата през 2013 година почина баща ми, а през 2016 година, отново на тази дата, почина един много скъп за мен приятел.

Когато започнахте да се занимавате с този вид дейност, вярвахте ли, че ще успеете?

– Платформата не е направена, за да има успех. Аз обичам щастието на хората, то може да се получи от един човек, с една дума към някого. Щастието може да се получи и за цял живот. Платформата не е направен с цел да оправим България или каквото и да е било, просто група приятели решихме да помагаме на хора в нужда. Това ни доставя лично щастие и разбира се искам да променя нещата около мен, като доста от тях успях да ги променя. Важното е, че успях да променя не само нещата около мен, а и на хиляди хора. Успяхме да променим лошата съдба на много хора и я направихме малко по-добра. Върнахме вярата и показахме какво означава думата благотворителност и как трябва да се помага.

Професия или хоби е за вас, да помагате на хора в нужда?

– Не, това не е професия, но трябва да се прави професионално, коректно , внимателно. Просто доказахме на хората с нашата платформа, че все още има хора на които могат да се доверят.

В наши дни хората смятат, че истинската благотворителност трябва да остане скрита, вие как мислите?

– Преди повече от две години аз мислих и все още го мисля, че повечето хора смятат, че доброто не трябва да се показва. През тези две години успявам да докажа на тези хора, че доброто ТРЯБВА да се покаже. Аз от самото начало не съм спрял да показвам доброто и сега съм сигурен, че след време ще успеем на 100% да докажем, че доброто трябва да се показва, защото когато се показва се избягва всякакво съмнение за злоупотреби. Ако вие отидете и купите сандвич на някой бездомен човек и се приберете във вас, това е супер добро действие, но ако не го кажете на детето си, на човека до себе си или просто на някой близък, значи вие сте направили едно добро дело, но то не е разпространено и не е пример. Какво сте направили за вашия комшия или близък, за да постъпи и той така? Нищо не сте направили и не сте го показали. За това доброто трябва да се показва и аз се боря всеки божи ден с тези хора, които смятат, че доброто не трябва да се показва. Оказва се, че хиляди хора вярват в това, което правя и го одобряват – това е победа за мен!

Има ли хора, които злоупотребяват с доброто ?

– За жалост има, да. През последните седмици имаше една въпросна дама от Варна, която буквално изчезна с дарение от 300 лева. Тя беше отговорник за каузата, аз отидох лично при тази жена, видях къде живее, видях дъщеря й, която за жалост е като нея. Оказа се, че тя няма добро минало към такива каузи и се опита да злоупотреби и с нас. Аз й казах, че ще я гоня до край, докато върне парите. Така са ме възпитали моите родители. За щастие тя накрая върна парите. Не съм намесвал съд или сила, просто с няколко думи успях да я убедя да върне парите. Лошото е, че има много хора, които постъпват така и точно за това при мен всичко се показва. Представяте ли си този дарител да даде 300 лева и да не знае къде са тези пари? Ако не се покаже къде са, винаги ще има съмнение, че част от парите не са отишли по предназначение. Аз трябваше да дам и този лош пример, за да знаят хората на кого се доверяват, за това доказвам всичко, наказвам лошото и подкрепям доброто.

Вие получавате доста сигнали за хора в нужда, как успявате да ги разграничите и да помогнете на всички?

– Сигналите, които получаваме, аз ги проверявам лично и се уверявам, че повечето от тях заслужават съдбата си. Те сами са направили нещо, за да стигнат до това положение, или не са били внимателни, или каквото и да е било. Това не означава, че тези хора нямат право на втори шанс, на поправка или на едно рамо. Мен не ме интересува миналото на човека, когато е в беда, защото той има нужда от помощ. Аз отивам и му показвам, че има добри хора, които ако успеете да го върнат към доброто, аз ще се радвам, ако не той отново ще си продължи към лошия път и ще си блъска главата сам. Преди два месеца закарахме хранителни продукти на семейство с деца и след две три седмици тези хора са на море с децата, не от нас, а са си изкарали пари и са отишли. Добре, обаче се обаждат на наши приятели и искат пари, за да се приберат от почивката. Това е грозно, защото преди време ние им караме храна, а те ни звънят да им пратим пари, за да се върнат от почивка. Такива хора изчезват веднага от платформата, защото това не е обществото с което аз искам да общувам, като цяло. Измамата при мен не минава нито един път, дори и опитът за измама. Ние търсим хора, които наистина имат нужда от помощ и подкрепа.

Какво означава да си добър и смятате ли себе си за добър човек?

– Аз не мисля, че съм добър, аз съм справедлив! Примерно виждаш някой човек в нужда и си представяш, че си ти на неговото място и имаш нужда от помощ, ами отиваш и му помагаш, а справедлив е, когато виждаш някой да краде и го наказваш по някакъв начин. Много хора казват, че един добър човек не може да има в себе си омраза и не може да „реже ръце“, разбира се че може, зависи къде го пипат. Аз съм родител, ако някой ми пипа детето, какво да кажа, аз съм добър човек и няма да му режа ръцете? Напротив ще ги отрежа, това си е моето дете. Всеки сам си поставя приоритетите, просто не се опитвай да пипаш чуждото, да мамиш и тогава няма да има думи като добър или лош, ще има справедлив. Така, че аз подчертавам и мисля и го доказвам всеки ден, че съм справедлив човек, не толкова добър, нито лош.

Кое ви кара да се чувствате щастлив?

– Има много причини в живота ми да бъда щастлив, но в каузите, които правя ме кара да се чувствам щастлив когато виждам на възрастен човек или дете усмивката и че получава това което иска. Това ме прави много щастлив, примерно имаше едно семейство в Кнежа, аз там спах 5 дни на земята, за да можем да ремонтираме къщата им. Когато си тръгнахме виждах децата как седят и гледат през новите прозорци и се радваха. В такъв момент няма как да не си щастлив. Щастлив съм също и когато се срещам с честни и искрени хора, а аз се срещам всеки божи ден с такива хора.

Каква е вашата мисия?

– Моята мисия е да не спирам да правя това, което ме прави щастлив. Да работя, да изхранвам семейството, близки, приятели и да помагам на хората в нужда. Да бъда един човек, който може би малко, но да бъде полезен на обществото, защото ако всеки промени малкото около него, един ден ще стане голямо, но ако всеки си гледа неговото канче и никой не го интересува за обществото, няма да има никаква промяна и ще продължаваме да мрънкаме колко сме зле. Аз действам, аз не мрънкам!

Какъв призив бихте отправили към нашите читатели?

– Ще отправя два призива. Единият е към хората в нужда – призовавам ги, първо да си отворят очите хубаво, да се огледат около тях, въпреки всички да им бъде чисто в къщи. Може да караш една кола на 30 години, но това, че е стара не означава, че трябва да е мръсна. За да е чиста ти трябва само един парцал и една кофа вода. За мен е важно домът да е чист, защото аз като отида в мръсна къща, се обръщам и си тръгвам, защото на този човек и чисто ново нещо да му дадеш, то е въпрос на време да стане мръсно. Така че към хората в нужда искам да кажа, да бъдат по-внимателни с тяхната собственост, да показват на хората добрия пример, че може да са бедни, но са свестни хора и се грижат и за малкото което имат. Към хората дарители бих искал да ги призова ДА НЕ ПРАЩАТ ПАРИ ИЛИ ДАРЕНИЕ БЕЗ ДА СА ПРОВЕРИЛИ СЛУЧАЯ. Напоследък, често хората пускат някаква снимка на дете и събират пари, но никой не знае това бебе дали е реално, не знаем дали е още бебе или е на 18 години. Трябва винаги да се проверява каузата, защото така ще се спират и измамниците. Ако на един измамник ние не му дадем нищо, този човек ще остане сам. Лошото е, че винаги се намират балъци, които ги изхранват. Така че моят призив е дарителите да са внимателни и винаги да искат да знаят какво се случва с тяхното дарение.