Отблизо с Мустафа Мустафов: Момчето, което намира красотата във всеки един кадър

Отблизо с Мустафа Мустафов: Момчето, което намира красотата във всеки един кадър

Ще го познаете в светлините на града или в едно от многото лица на Истанбул. Той намира красотата там, където другите виждат в черно и бяло.  Мустафа Мустафов е роден през 1994 г. в село Могилец, община Омуртаг, дипломира се в строителната гимназия в Търговище. След едногодишен престой в Германия се връща в родината и се записва в Шуменския университет, за да осъществи мечтата си да стане фоторепортер.

Където и да ходи, Мустафа носи България в сърцето, а чрез снимките си той оставя част от себе си тук.  След успеха на изложбата му „Лицата на Истанбул”, фотографиите от експозицията „Светлините на града”  радват шуменци, подредени пред Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров”.

Няма как да не се запитаме какво ни подготвя младият фотограф?

В момента работя по следващата изложба. Тя ще се състои изцяло от черно-бели снимки. Акцентът ще бъде върху бедните хора, хората които се нуждаят от помощ.

Какво те вдъхновява да снимаш?

– Всичко може да ме вдъхнови. Понякога вдъхновението идва с музиката, понякога ме вдъхновява слънчевото време, а понякога мрачното небе. Когато не ми се снима, не снимам, чакам точният момент.

Трудно ли е да откриеш красотата там, където другите виждат в черно и бяло?

Има голяма разлика между виждам и гледам. Някои хора гледат, но не виждат красотата. Когато не разбираме от скъпоценни камъни, един диамант е просто едно стъкло за нас. Аз търся това, което хората подминават, без да виждат красотата му.

Как би описал фотографията и какво е значението й за теб?

-Фотографията за мен е език, чрез който мога да разкажа дадена история, чувства и други неща. Фотографията за мен е нещо жизнено важно.

Шумен Отблизо пожелава на Мустафа нови творчески върхове и успехи.

Shumenotblizo.com