Отблизо с Неда Спасова: Аз съм много чувствителен, емоционален и борбен човек

Отблизо с Неда Спасова: Аз съм много чувствителен, емоционален и борбен човек

Сподели с приятели!

Неда Спасова завършва актьорство за драматичен театър в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 година. От началото на 2018 година е част от трупата на театър „София“. Играла е на сцените на Народния театър „Иван Вазов“, Младежкия театър „Николай Бинев“ и Театрална работилница „Сфумато“. През 2018 г. е номинирана за „Икар“ в категория „Дебют“ и за „АСКЕЕР“ в категория „Изгряваща звезда“ за ролята си на Варвара Петровна в „Бесове“ по Ф. М. Достоевски, с режисьор Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато“. Дебютът ѝ в киното е с ролята на Царицата на розите в суперпродукцията „Дамасцена“, а сега се присъединява към актьорското съзвездие в шести сезон на най-успешния български медицински сериал „Откраднат живот“. Вижте какво разказа за себе си пред Шумен Отблизо Неда.

Как се насочихте към актьорската професия?
Попаднах в театрална трупа към Младежкия дом във Враца,когато бях на 12. Много се инатих, не намирах смисъл да се занимавам с театър, но голяма част от съучениците ми се записаха и не исках да се деля от тях. Така стана, че 6 години по-късно, само аз от целия клас бях продължила да ходя на актьорски уроци. Просто намерих семейството си и мястото, където се чувствам полезна и значима. НАТФИЗ дойде също толкова неочаквано. Месец преди изпитите (аз вече бях записала Философия в СУ) в НАТФИЗ си казах: „Защо да не пробвам? Ако много ми се иска, ще се подготвя стабилно за следващата година, а сега просто да видя какво е.” Приеха ме и постепенно разбрах, че пътят ми ще е свързан с тази професия.
Знаем, че спортувате. С какви спортове се занимавате?
Като дете много спортувах. Сега – за поддържане на форма. Като дете спортувах плуване, лека атлетика, но най-много се занимавах с волейбол. Тренирах около 4 години. Сега, когато имам време ходя на фитнес, карам колело, наскоро се запалих по пол денс. Оказа се, че е страхотен фитнес, защото освен мускулатурата, развива и гъвкавостта и пластичността. Много полезно занимание.
Защо избрахте киното и театъра пред спорта? Труден ли беше изборът?
Избрах театъра пред спорта. Киното дойде по-късно. Изборът не е бил труден. На 12 се появи театърът и тъй като нямах време да съвместявам и учене с добри оценки, и театър, и волейбол – трябваше да избера. Но не съм се замисляла какво печеля от едното и какво губя от другото, от което се отказвам. Сега се замислям какво е можело да спечеля от спорта, защото бързо почнах да задобрявам във волейбола, имах и височина, започнах да имам сила в удара. Но в никакъв случай не се чувствам изгубила. Просто съм избрала другия път.
Сега участвате в сериала „Откраднат живот“. Разкажете ни за ролята си и на какво ви учи тя?
Кая е едно много объркано момиче, с много, ама много проблеми. Държи се дръпнато, агресивно, свила се е в черупката си, защото е много чувствителна и не иска да бъде наранена. Няма никакъв контакт в живота си досега с мъже, т.е. девствена е, а на възраст 26 да си девствен е вече проблем, който носи и физически и психически обърквания. Баща й я е оставил като дете. Майка й е тежко болна – алцхаймер, болест, която освен че не се лекува, прогресира в ужасни стадии, които са мъчителни най-вече за грижещия се за болния. Има и мечти и не върви по лесния път, в който може да продаде тялото си, а се бори сама. Като цяло – да не си на мястото на Кая .Когато се запознавах с ролята, изключително вдъхновяващо ми подейства това, че въпреки всички трудности тя не се отказва и се бори – пада, става,продължава, пак пада, пак става и т.н. Тя е едно олицетворение на мечтата, която е по-силна от външните фактори и пречки. Защото всички ние имаме нужда от мечти и нужда нестихваща сила, за да ги постигнем.
Има ли нещо общо ролята на сестра Кая Райкова с Неда Спасова?
Ние с Кая много си приличаме. Тя обаче е доста по-голямо дете от Неда, нищо че и двете сме на 26 години. Тя е борбена, амбициозна, силна. До колкото познавам Неда – и тя е такава. Не се отказваме лесно, вървим напред с рогата.
Неда и Кая са много грижовни, много любвеобилни, много чувствителни. Кая обаче се страхува да го показва към непознати. Неда не се страхува и не й пука, че ще я наранят. Да покажеш, че си чувствителен и грижовен често води до нараняване.

В няколко епизода в сериала вие въртите огнен пой. Занимавали ли сте се с това в живата и като цяло обичате ли да си „играте с огъня“?
Като тийнеджър се научих да въртя огньове и ми беше дълго време страст. Но в момента рядко го правя. Хубаво е, че сценаристите намериха логичен начин да вкарат това ми умение в сериала. Моята героиня така разтоварва, а то наистина е разтоварващо и освобождаващо. В живота не обичам да си „играя с огъня”. Нямам нужда от резки емоционални възходи и спадове. Търся баланс и някаква сигурност, доколкото човек може да я има в живота си.
Каква бяхте като дете и каква искахте да станете като малка?
Съвсем като дете исках да стана балерина, принцеса, певица, полицайка. Май това са първите желания на момиченцата за професионално развитие. Към 6-7 клас вече бях решила, че исках да се занимавам с психология и да бъда психотерапевт. И тази ми идея ме преследваше до приемането в НАТФИЗ. Тогава изборът на професия бързо се обърна.
Коя е най-голямата Ви мечта?
Големите мечти си остават в главата на човека и не трябва да се казват. Те са като съкровена тайна, която при осъществяване, ще излезе наяве.
Кой е съветът от вашите родители, който ще помните до края на живота си?
Майка ми винаги ме е съветвала да не спирам да вярвам в мечтите си. Това сигурно е най-трудното нещо на света, но слава Богу тя никога не ме научи да съм прагматична особено когато се отнася до щастието ти. Много хора се страхуват да признаят какви са истинските им мечти само защото не вярват в тях и така правят грешните избори в живота си. А майка ми винаги ме е стимулирала да не спирам да вярвам. Много е трудно, но придава смисъл в живота и моят смисъл е да вярвам в мечтите си, в доброто, в светлината, в любовта.
Как описвате себе си и на какво държите най-много?
Аз съм много чувствителен, емоционален и борбен човек. Но моля ви, не бъркайте борбеността с амбиция. Борбеността предполага много труд и постоянство, докато амбицията често е с нечисти деяния. Държа на искреността и непринудеността. Не обичам маски, не обичам лъжата, не обичам позата. Обичам самоиронията и самоиронизиращите се хора. Аз съм такъв човек и не се страхувам да признавам слабостите си и недостатъците си и да им се надсмивам. Струва ми се, че само така можем да се освободим от тях.
Какво послание бихте отправили към читателите на Шумен Отблизо?
Шумен е прекрасен град с прекрасни жители. Имала съм възможността да бъда няколко пъти там. Желая на читателите здраве и любов! Нищо повече от това не може да ни накара да сме щастливи!

shumenotblizo.com