Отблизо с Нидал Алгафари: За политиката, киното и книгите

Отблизо с Нидал Алгафари: За политиката, киното и книгите

Той е режисьор, продуцент, автор, сценарист, бивш политически пиар, бивш изпълнителен директор на БНТ, съпруг и баща. Той е роден в София през 1965 година. Дете от смесен брак, майка му е българка, а баща му е сириец. До 14-годишна възраст е учил в България , но завършва средното си образование в Сирия. Записва се да учи във Висшия машинно-електротехнически институт (ВМЕИ) „Ленин“ – специалност „Електронна техника и микроелектроника“. Три години по-късно разбира, че това не е неговото призвание и кандидатства във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) – сега НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Един от най-популярните и продавани български писатели. Автор е на роман от четири тома – „Боже, защо господ лъже“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли , ти Бог си!“ и  „Орисани да избираме“. 
Той е … Нидал Алгафари!

За собствения си житейски път, за книгите, за политиката и след нея, вижте какво сподели за Шумен Отблизо Нидал Алгафари:

Г-н Алгафари, как започна вашата кариера на режисьор, продуцент и сценарист.
        Когато бях втори курс в НАТФИЗ  започнах работа в студентското предаване „Ку-Ку”, 
      като режисьор. Автор и сценарист съм на скандално известното предаване за АЕЦ Козлодуй. В трети курс реализирах игралния си филм „Ла донна е мобиле“, като продуцент, режисьор и сценарист. След това бях продуцент на „Ла донна е мобиле“ и на много други предавания.
 Били  сте успешен пиар на политически партии. Какво Ви отказа от политиката? 
         Рекламирал съм много политечски партии, коалиции. Работил съм за трима кандидат-президенти, единият от които беше два пъти президент на България. Работил съм и за евродепутати, но преди 7-8 години се отказах от изборите, защото видях, че това, което съм вършил е да лъжа хората и завинаги тези идеи, които имаха политиците си остават в опаковките, в които аз съм ги опаковал.
Как се появи желанието Ви да пишете книги?
        След като се отказах от партиите, започнах да пиша. Написах един роман в четири тома, като първоначалната идея беше да напиша сценарии за втория ми игрален филм, но поради финансови причини, това не се получи. Разбрах, че да пресъздадеш епоха, особенно от онова време, ще струва много скъпо. Тогава Мадлен – съпругата ми, ми предложи да реализирам идеята си не като филм, а като роман и така тръгнах да пиша.
Ще има ли нов том от тази поредица?
 
         Не, нов том няма да има. Пиша нов роман, но не знам кога ще е готов. Работих на принципа – на година да изкарвам по един том. Реших, че трябва да дам нужното време на четирите тома от първия ми роман, да се реализират, да достигнат до читателите, да може да се обсъжда и за това ще забавя с една година първият том на втория роман.
Какво послание искате да изпратите на хората, които четат вашите книги?
          Посланието ми към хората, които четат, е да продължат да четат!