Отблизо с Ники Илиев: Основното ми призвание е режисурата

Отблизо с Ники Илиев: Основното ми призвание е режисурата

Ники Илиев е роден в София. Син е на проф. д-р Мирослава Кадурина – дерматолог във Военно-Медицинска Академия и режисьора Бойко Илиев. Завършил е Френската гимназия в София и Нов български университет – специалност „кино и телевизионна режисура“. Като ученик в 11 клас става водещ на предаването „МелоТВмания“ на Канал 1. Играл е в повече от 10 продукции, сред които „Кожа и небе“, „Красотата ще спаси света“, „Кажи здравей на татко“ и други. Набира популярност от сериала „Забранена любов“, където играе един от главните персонажи – Мартин Константинов. Режисира и участва във филмите „Живи легенди“, „Чужденецът“ и „Нокаут“. Режисира и сериалите „Скъпи наследници“, „Полицаите от края на града“, „Килерът“ и „Домашен арест“. Преподава „Режисура“ в Нов български университет в София. През 2017 година Академията за мода го отличава с приза за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона“. Каква е тайната на успеха му? Кое е важно за него и какъв е бил като дете? Вижте какво разказа пред екипа на Шумен Отблизо, самият Ники Илиев.
Г-н Илиев, кое ви подтикна да се занимавате с актьорско майсторство?
-Още от дете имах интерес към филмите. Първото нещо, което виждах бяха актьорите. Баща ми е театрален режисьор, вуйчо ми е актьор и аз съм израснал по театри. Беше ми много интересно. След време се запалих по правенето на филми и сега това е на преден план. Актьорството беше останало на по – заден план, но малко по малко се завръща. Мисля, че основното ми призвание е режисурата
Занимавате се и с бойни изкуства. На какво ви учат тренировките?
Най-вече ме учат на баланс, дисциплина и да не ме е страх, по този начин успявам да се изправя срещу страховете си и да преодолявам негативните емоции. Тренировките дават и добра физическа форма, което е важно.
Успявате ли да намерите баланса между работата и личния живот?
– Като цяло ми е трудно. Аз съм малко обсебен от работата си, много обичам да снимам и да работя. Понякога неглижирам личния си живот. Опитвам се да намеря баланса между двете неща и ако това стане, бих се чувствал щастлив. Работя по въпроса, но все за сега е само процес.
Как прекарвате свободното си време?
– Обичам да ходя на кино,  което пак е свързано с работата ми. Също така прекарвам време с кучето си, заедно бягаме, разхождаме се. Тренирам. Виждам се и с приятели, но смятам, че не е достатъчно често.
Вие сте и продуцент. Как се насочихте към тази професия и трудно ли е в днешно време да си такъв?
– Продуцент станах по неволя, защото исках сам да правя филмите си и видях, че това е единственият начин да станат както аз искам. Трябва сам да се грижа за всичко, като да търся финансиране, защото знаех, че няма на кого друг да разчитам. Исках и да мога да контролирам цялостния процес. Много е трудно да се направи един филм. Това е работа, която отнема около 2 години. От сутрин до вечер се снима. Преди да се стигне до снимките, ти трябва вече да си намерил пари и да си уговорил всички необходими неща за филма. Доста е трудно , защото много от нещата могат да се объркат или променят в рамките на две години. Това е много тежка и напрегната работа. В крайна сметка хубавите неща се получават с повечко усилия.
Преподавате в Нов български университет. Виждате ли потенциал в младите?
– Има много потенциал. Въпросът е как ще го използват, защото от тях зависи как ще развият способностите си. Виждам, че повечето от тях са заинтересовани и са в час с нещата. Трябва да имат воля,, постоянство и хъс.
Как оценявате днешното българско кино?
– На българското кино му липсват доста неща все още. Според мен,  все още не се правят достатъчно жанрови филми. Има накъде да се развива, но реално погледнато и ние се учим да сме в час с големите продукции. Разликата е, че ние се опитваме да го правим с доста по-малко средства, следователно трябва да сме по- изобретателни. Липсва му и малко повече смелост.
Каква е разликата да снимате в България и в чужбина. Къде е по лесно?
– Тук със сигурност е по-лесно. Тук хората са по-добре настроени и искат да ти помогнат, докато в чужбина ние сме на чуждо място и там повечето неща трябва да се плащат. Законите са по строги. Всичко е доста по-скъпо. Не е толкова лесно да заснемеш филм навън. Имат много условия, на които трябва да отговаряш.
До този момент имате три много успешни филма. Каква е тайната на успеха ви?
– Тайната на успеха по принцип е да намериш това, което обичаш и да намериш някой, който да ти плаща да го правиш. Ако трябва да съм малко по-конкретен – тайната е да развиваш себе си и да правиш неща, които наистина харесваш. Тогава те биха се харесали и на зрителите, но трябва и да се съобразяваш с тях и с това, дали те биха харесали нещо. Важно е и да си честен със себе си и да изразяваш това, което е вътре в теб.
Чувствате ли се късметлия?
– Не бих казал. Не се чувствам такъв. Реално погледнато се чувствам доволен и щастлив, че правя това което обичам и това ми е професия. За мен това е истинско щастие, но не бих казал, че късметът има нещо общо. Всичко, което се е случило е било плод на усилия и на конкретни намерения. Не мога да кажа, че късметът е бил основен фактор.
Какво ви кара да сте истински щастлив?
– От една страна работата ми и останалите човешки неща като любов, чисти взаимоотношения. Това разбира се е въпрос на баланс който никак не е лесен.
На какво държите най-много?
– Държа на честността.
Какво дете бяхте?
– Като цяло бях доста свито и затворено дете, което често беше само. Обичах да се потапям в някакви мои светове. Не бях от общителните, но от друга страна не съм бил твърде странно дете.
Какво послание ще отправите към читателите на Шумен Отблизо?
– Да са много търпеливи и позитивни. Да намерят това, което обичат и да са постоянни в действията си. Пожелавам им да правят това, което обичат, защото това е една от рецептите за щастие.

 

Снимка: Личен Фейсбук профил

shumenotblizo.com