Отблизо с Хасан и Ибрахим: България е наша майка, а Шумен е наш дом..!

Сподели с приятели!

Хасан и Ибрахим Игнатови са родени през 2003 година в Шумен.  Те са носители на десетки награди от родни и чуждестранни конкурси. Представят България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс „Евровизия“ в Малта заедно с Крисия Тодорова, като песента им се класира на второ място. На 11-годишна възраст издават първия си самостоятелен сборник от авторски творби. Вижте какво разказаха пред екипа на Шумен Отблизо за себе си близнаците Хасан и Ибрахим.

Как се появи страстта ви към музиката?

Първите музикални напътствия сме получили от баща ни. Бяхме на 5 годинки, когато пипнахме за първи път клавиш на синтезатор. Тогава не сме имали пиано. След щателна проверка и сериозен изпит от страна на баща ни Денис Игнатов, той се е убеди, че ние чуваме и различаваме силното и слабото време в ритъма. А това е началото, в което се убедихме и ние днес. Започнахме да свирим от елементарни мелодии, като „Мила моя, мамо” и т.н.

Какво беше чувството, което изпитвахте когато започнахте да свирите?

Едва ли ще можем да Ви отговорим правилно на този въпрос, но баща ни каза, че сме били готови за голямото предизвикателство.Усвоявали сме за отрицателно време музикалния материал, който ни давал като задача. Добре знаем и до днес, че репетициите не ни изморяваха никога, винаги искахме все повече и повече. Не след дълго се записахме при г-жа Маринела Маринова, която ни отвори вратата към света на класическата музика. Тя ни научи да четем ноти и усвояваме клавирна техника. Когато нашите съученици ритаха топки, нашата всеобща цел беше да разучим, възможностите ни с най-висшия инструмент-пианото..! Всеки ден по 5-6 часа, а и не закъсняха първите положителни резултати. Започнахме да печелим конкурс след конкурс. Почти не се задържахме у дома.

Какво е чувството да излезете на голямата сцена?

Голямата сцена е онова място, където трябва да покажем на какво сме способни. За да се доказваме, трябва  да сме покорили много такива по-малки и то с успех. Един музикант, преди всичко трябва да има натрупан опит и доверие в себе си. Това са две неразривно свързани неща, без които няма резултат..! Благодарни сме на съдбата,че сме синове на един прекрасен баща, който предначерта пътя ни.! Благодарни сме на съдбата, че ни срещна с личности като Маринела Маринова и  Мария Гинева, педагози от които научихме много и са причината да сме днес най-малките студенти на Берлинската висша музикална академия „Ханс Айслер„.

Спечелихте второ място на детската Евровизия. Вярвахте ли, че ще постигнете такъв голям успех?

След тежък кастинг в София бяхме одобрени за детската Евровизия 2014. Бяхме абсолютно убедени в себе си, че ние ще сме победителите в детската Евровизия. За жалост не можахме да спечелим първото място, поради неизвестни за нас и до днес причини, но бяхме безпогрешни, като деца  пианисти. Има моменти, когато не ни оценяват достойно и справедливо. В някои конкурси знаем, че сме без конкуренция, но не можем да оборваме решението на журито. Естествено, ние знаем какво сме постигнали и какво можем още да покажем в бъдеще, така, че гордо вдигаме глави и продължаваме напред.

Смятате ли отново да се завърнете в България?

Разбира се..! България е наша майка, а Шумен е наш дом..! Тук сме , за да се развиваме и да усвоим онова, което не знаем за да можем да го предадем на поколенията, които ще ни последват.

Какво послание ще отправите към читателите на Шумен Отблизо?

За читателите на Шумен отблизо пожелаваме преди всичко, здраве през новата 2019 година, успехи, финансови постъпления и доброта в сърцата..!

 

shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template