Откриват осмото издание на „Дни на предците – Плиска 2019”

Откриват осмото издание на „Дни на предците – Плиска 2019”

Сподели с приятели!
  • 20
    Shares

От 1 до 2 юни 2019 година ще се проведе осмото поредно издание на „Дни на предците – Плиска 2019”, събор-фестивал на средновековния бит и култура. Основни организатори на събитието са Регионален исторически музей – Шумен и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол, град Варна

Традиционно фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, изпълнители на автентичен фолклор, майстори на старинни занаяти от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни култури от ранното и късно средновековие.

Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването ѝ при пресъздаването на различни исторически периоди.

Съборът се провежда в Националния историко-археологически резерват „Плиска”, до източната порта на стария град. В деня на демонстрации (1 юни), когато се очаква и най-голям интерес, входните такси за посетителите ще са намалени и ще бъдат 3 лв. за възрастни и 1 лв. за учащи се.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *