Отблизо в снимки: Какво се случи в Шумен през 2018 година

Отблизо в снимки: Какво се случи в Шумен през 2018 година

През изминалата 2018 година в Шумен се случиха редица значими за града събития. Вижте кои от тях бяха най-значими:

В Индустриалния парк в Шумен бях инвестирани близо 80 млн. лева за изграждане както на нови производствени мощности, така и за оформяне на новата подзона С. Към момента в парка има 17 инвеститори.

През 2018 бе открита многофункционалната зала “Арена-Шумен”.
Залата отговаря на изискванията на спортните федерации за провеждане на локални, национални и международни състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, борба, бокс, художествена гимнастика и за организиране на конференции, концерти, изложби, изложения и др.

Бе направена и цялостна рехабилитация на ул. “Тича” – изградени са нова асфалтова настилка, нови бордюри и тротоари, подходи за хора в неравностойно положение, подменено е уличното осветление, засадени са нови дървета.

Снимка: Община Шумен

Бяха подменени тротоарът и бордюрите в северната част на улицата от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата. Облагородени са зелените площи, изцяло обновена е детската площадка, монтирани са нови съоръжения и енергоспестяващо осветление.

Освен това, бяха подменени и 24 хиляди кв. метра тротоари и повече от 22 км. бордюри, на места са обновени зелените площи в квартала, изградени са нови подходи за хора в неравностойно положение, подменено е и уличното осветление.

2018 бе важна и за шуменските училища НУ „Илия Р. Блъсков“ , СУ „Васил Левски“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Трайко Симеонов“, които бяха реновирани.

Снимка: Община Шумен


В града ни започна поетапното въвеждане на зони за платено кратковременно паркиране. В първия етап т.н. „синя зона“ са включени районите – бул. „Славянски“, ул. „Адам Мицкевич“, ул. „Карел Шкорпил“, пл. „Кристал“, ул. „Съединение“, пл. „Възраждане“, пл. „Оборище“ и ул. „Христо Ботев“. По бул. „Славянски“ са разположени и нови паркинг автомати.

Две нови кръгови кръстовища облекчават движението на автомобили в района на ул. „Софийско шосе“ и ул. „Марица“ и в района на ул. „Марица“, ул. „Васил Друмев“ и ул. „Перуника“. Заедно с новите съоръжения беше изградена и нова канализация за отпадъчни води по улица „Перуника“. Обновена беше и асфалтовата настилка по улиците около кръстовищата.

Шест нови спирки са поставени в града. Две от тях са със соларни панели и с USB изход за зареждане на мобилни устройства. Модерните съоръжения се намират в района на „Арена Шумен“.

Извършен бе и ремонт и укрепване на покривната конструкция на съоръжението над игрищата по волейбол, баскетбол и хандбал и в залите за фехтовка и гимнастика.

12 нови детски площадки бяха изградени в централната градска част и в кварталите на Шумен. Направени са две спортни игрища за футбол и баскетбол. Построени са и три нови площадки за стрийт фитнес.

oznor

Информационният център на НИАР „Мадара“ е обновен със средства от националната кампания „Ние обичаме България“. Резерватът вече посреща посетителите си с виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване.

Общинската данъчна служба и Центърът за информация и услуги са изцяло реновирани. Отворени са допълнителни гишета, монтиран е и КИОСК терминал, а безкасовите плащания облекчават работата на служителите и сложиха край на огромните опашки.

Започна и ремонтът на площада пред Съдебната палата. Проектът предвижда на мястото на слънчевия часовник да се направи водно огледало, а над него – водна каскада. Ще се подновят пешеходните тротоари и настилки пред и около съда с нов цветен паваж. Ще се монтира и ново парково осветление към пешеходните пространства, както и декоративни LED светлини.

Завърши и санирането на още 8 жилищни блока и към момента обновените по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са 20. Санирането на други седем блока ще приключи през 2019-та година, като с тях ремонтираните в Шумен сгради по тази програма ще станат общо 27.

Източник: Община Шумен

shumenotblizo.com