Правят нов път за бизнеса край Велики Преслав

Правят нов път за бизнеса край Велики Преслав

Първа копка за цялостен ремонт на общинския път, минаващ през индустриалната зона на Велики Преслав, направи вчера кметът на общината Александър Горчев. Повече от 4 км ще бъдат асфалтирани и ще бъде положена инфраструктура за широколентов интернет в промишлената зона. Обновяването на пътя и комуникациите се прави за привличане на инвеститори.

В този район общината има 140 дка, собствени терени, които след реконструкцията и рехабилитацията ще бъдат по-привлекателни за капиталовложения и отваряне на работни места, изтъкна кметът при откриване на строителната площадка. Освен това в района има пречиствателна станция за отпадни води, канализационна мрежа и нови водопроводи на мястото на най-амортизираните. Тази инфраструктура отваря по-големи възможности за привличане на инвеститори, подчерта градоначалникът. Ремонтните работи по шосето са разпределени в три участъка и ще се изпълняват от две фирми. Шуменска фирма ще прави трасето от индустриалната зона до връзката с главен път І-7. Това е така наречения стар път за Шумен, който минава под жп-тунела, без да го засяга. Вторият участък е от промишлената зона към кв. Кирково и ще се изпълнява от строител от Търговище.

Третият участък е самият разклон за квартала при входа от Велики Преслав. Реконструкцията и рехабилитацията на общинския път се прави със спечелени 2.3 млн. лв. от европейската програма за развитие на селските райони. Срокът за изпълнение на отделните отсечки варира от 2 до 5 месеца, през които ще бъдат положени повече от 30 хил. кв. метра асфалт. Извън проекта остава главната улица в кв. Кирково, която на места е с дупки от по 20 см. Този път притеснява силно местните хора и вчера те настояха пред градоначалника да бъде ремонтиран по-скоро. „За ул. „Съединение” в квартала ще бъдат заложени средства в бюджета за 2019 г., знаем за лошото й състояние”, обясни градоначалникът пред хората, дошли за първата копка. Освен това ще се направи още един водосток за подпочвени води, които тревожат кирковчани, особено през месеците с повече валежи.

Жителите на квартала имаха притеснения за пътуващите ученици, калта и локвите. За тези неудобства кметът се извини предварително и успокои, че са взети мерки за децата. След като получиха отговори на въпросите местните  „поляха” с бира първата копка пред кръчмата в квартала.

Автор: Росица СТАЙКОВА