Правят нов път за бизнеса край Велики Преслав

Правят нов път за бизнеса край Велики Преслав

Сподели с приятели!
  • 9
    Shares

Първа копка за цялостен ремонт на общинския път, минаващ през индустриалната зона на Велики Преслав, направи вчера кметът на общината Александър Горчев. Повече от 4 км ще бъдат асфалтирани и ще бъде положена инфраструктура за широколентов интернет в промишлената зона. Обновяването на пътя и комуникациите се прави за привличане на инвеститори.

В този район общината има 140 дка, собствени терени, които след реконструкцията и рехабилитацията ще бъдат по-привлекателни за капиталовложения и отваряне на работни места, изтъкна кметът при откриване на строителната площадка. Освен това в района има пречиствателна станция за отпадни води, канализационна мрежа и нови водопроводи на мястото на най-амортизираните. Тази инфраструктура отваря по-големи възможности за привличане на инвеститори, подчерта градоначалникът. Ремонтните работи по шосето са разпределени в три участъка и ще се изпълняват от две фирми. Шуменска фирма ще прави трасето от индустриалната зона до връзката с главен път І-7. Това е така наречения стар път за Шумен, който минава под жп-тунела, без да го засяга. Вторият участък е от промишлената зона към кв. Кирково и ще се изпълнява от строител от Търговище.

Третият участък е самият разклон за квартала при входа от Велики Преслав. Реконструкцията и рехабилитацията на общинския път се прави със спечелени 2.3 млн. лв. от европейската програма за развитие на селските райони. Срокът за изпълнение на отделните отсечки варира от 2 до 5 месеца, през които ще бъдат положени повече от 30 хил. кв. метра асфалт. Извън проекта остава главната улица в кв. Кирково, която на места е с дупки от по 20 см. Този път притеснява силно местните хора и вчера те настояха пред градоначалника да бъде ремонтиран по-скоро. „За ул. „Съединение” в квартала ще бъдат заложени средства в бюджета за 2019 г., знаем за лошото й състояние”, обясни градоначалникът пред хората, дошли за първата копка. Освен това ще се направи още един водосток за подпочвени води, които тревожат кирковчани, особено през месеците с повече валежи.

Жителите на квартала имаха притеснения за пътуващите ученици, калта и локвите. За тези неудобства кметът се извини предварително и успокои, че са взети мерки за децата. След като получиха отговори на въпросите местните  „поляха” с бира първата копка пред кръчмата в квартала.

Автор: Росица СТАЙКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *