Предпразнично: Пиперът догонва цената на агнешкото

Предпразнично: Пиперът догонва цената на агнешкото

Сподели с приятели!

Пълнени пиперки или агнешко с картофи? Което и предложение да изберете, цената която ще платите няма да има особена разлика. Броени дни преди празниците пиперът удари невиждани цени.

От 6 до 7 лева за килограм, той се превърна в скъпо удоволствие. Причината – неблагоприятното време се отразява на продукцията. Това отговориха търговци на репортерска проверка на Шумен Отблизо. Продавачите не скриха, зеленчукът се внася от Гърция, като доставната и продажната цена са със стотинки разлика. Интерес към скъпия зеленчук също няма, затова търговци зареждат съвсем малки количества и въпреки това са на загуба.

Междувременно, броени дни преди празниците, цените на едро на цяло агне достигнаха до 15,75 лв./кг в областите Варна, Добрич и Шумен. Това се посочва в днешната ценова справка на експерти на МЗХГ. В осем области се отчита покачване на цените на продукта с между 1,1% и 5% на седмична база (най-значително в Добрич и Шумен), а единствено в Хасково – понижение, с 1,9%. Това води до повишение на средната цена на едро за страната с 1,4%, до 13,86 лв./кг.

Търговията на дребно с цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в ценовия интервал от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,80 лв./кг (Кюстендил), без седмични отклонения на стойностите по области. Въпреки това, средната стойност за страната в ДТО се повишава с 0,7%, до 13,44 лв./кг, поради появата на продукта и в по-малките магазини в Перник и Русе, на сравнително високи цени.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *